Protesti zbog parkinga

Više hiljada ortodoksnih Jevreja protestvovalo je u Jerusalimu zbog odluke gradskih vlasti da otvore parkirališta u vreme Sabata.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

12:19

Default images

Tokom demonstracija došlo je do sukoba sa policijom, koja je upotrebila vodene topove kako bi rasterala demonstrante.

Protest više hiljada ortodoksnih Jevreja, koji su blokirali ulice Jerusalima prerastao je u sukobe sa policijom.

U sukobima je povređen i jedan šestogodišnji dečak, kojeg je pogodila kamenica bačena iz mase.

Povređena su i četiri policajca, a 24 demonstranta su uhapšena. Neki od demonstranata, glasno su izgovarali reči molitve dok ih je policija hapsila.

“Stotine policajaca su među demonstrantima i oko njih, kako bi reagovali i odmah uhapsili sve one koji žele da im se priključe. Policija će i dalje hapsiti učesnike demonstracija, kako bi ulice grada bile bezbedne” objasnio je portparol policije Miki Rosenfeld.

U međuvremnu, oko hiljadu sekularnih Jevreja održalo je kontramiting noseći slogane "Jerusalim je grad za sve" i "Bez verske prinude".

“Mi ovde protestujemo, jer nećemo da dozvolimo da ortodoksni Jevreji nameću svoj način života većinskom stanovništa Jerusalima” navodi predstavnik organizacije “Jerusalime, probudi se” Šakar Fišer.

Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat je pre tri nedelje otvorio prvo parking mesto u subotu, na Sabat.

Parkiralište je, međutim, bilo zatvoreno dve nedelje zbog protesta.

Nir je pokušao da izađe u suret ortodoksnim Jevrejima time što je doneo odluku da se parkiranje na dan Sabata naplaćuje, ali to nije bilo dovoljno za smirivanje napetosti.

Jevrejski vernici smatraju da se vožnjom na Sabat krši osnovna verska zapovest da na taj dan ljudi moraju da se odmaraju i da ne smeju ništa da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: