Protest Šinavatrinih pristalica

Oko 20.000 pristalica svrgnutog tajlandskog premijera Taksina Šinavatre okupilo se u Bangkoku, na najvećem protestu održanom posle sukoba pre dva meseca.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

00:46

Default images

Pristalice Ujedinjenog fronta za demokratiju protiv diktature (UDJ), poznatiji pod nazivom "crvene košulje", organizovali su protest u tajlandskoj prestonici, zahtevajući od premijera Abhisita Vejdžadžive da raspusti parlament i raspiše izbore.

Tokom protesta, oko glavnog trga u Bangkoku bilo je raspoređeno oko 600 policajaca, dok je više stotina bilo u pripravnosti, u slučaju nemira, preneo je Rojters.

Bivši premijer Taksin Šinavatra, optužen da je u aprilu podsticao demonstracije "crvenih košulja", obratio se okupljenima preko telefonske veze i optužio aktuelnu vladu da je uništila ekonomiju u zemlji.

On je, takođe, pozvao sve gradjane da ostave po strani razlike i okrenu se "nacionalnom pomirenju".

Oko 20.000 demonstranata slušalo je govor bivšeg premijera Taksina, koji je svrgnut s položaja 2006. godine, a prošle godine napustio zemlju, kako bi izbegao dvogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog utaje poreza.

U međuvremenu je bivši tajlandski premijer dobio državljanstvo Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: