U Srbiji još pet slučajeva gripa

U Srbiji je registrovano još pet slučajeva novog gripa tipa A H1N1, čim je ukupan broj zaraženih povećan na deset.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

10:38

Default images

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon kaže da su noveobolele osobe iz Beograda, Novog Sada i Niša. Od njih petoro dvoje je zadržano na bolničkom lečenju, dok je ostalima prepisana terapija i leče se kod svojih kuća.

Od trenutka kada je zabeležen prvi slučaj novog gripa u Srbiji, broj obolelih svakim danom se sve više povećava. Među njima je porodica koja je u Novi Sad doputovala iz Kanade.

Reč je o državljanima Kanade, majci sa dvoje maloletne dece, od dve i po i pet godina, koji su u Srbiju doputovali avionom, na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a potom kolima do Novog Sada.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri rekao je da majka i jedno dete sigurno imaju virus H1 N1, dok se kod drugog detete klinička slika još ispituje, s obzirom na to da i ono ima identične simptome.

“Urađeno je epidemiološko ispitivanje još sedam osoba koji su bili u kontaktu sa porodicom iz Kanade. Osobe koje su u kontaktu su pod nadzorom. Kapacitet infektivne klinike je dovoljan za novi broj obolelih" objasnio je Čengeri.

Prvi slučaj novog gripa registrovan je i u centralnoj Srbiji, tačnije u Nišu i to kod jednog mladića koji je doputovao iz Australije.

Infektolog Vesna Mihailovic kaže da je mladić u dobrom zdravstvenom stanju.

Član Radne grupe za borbu protiv pandemije Branislav Tiodorović objasnio je da su dva slučaja novoobolelih zadržana na bolničkom lečenju, dok je drugima prepisana terapija i leče se kod svojih kuća.

"Četvoro novoobolelih su se gripom tipa H1N1 zarazili u inostranstvu, dok je kod jednog slučaja reč o prenošenju virusa sa čovek na čoveka u Srbiji" objasnio je on.

Prema njegovim rečima, tako sada u Srbiji postoje dva slučaja zaraženih koji su virus dobili u našoj zemlji od druge osobe, koja je prethodno boravila u inostranstvu.

“Onog trenutka kada bude pet kontakta u zemlji, onda ćemo i mi proglasiti lokalnu transmisiju kako je predviđeno pravilima Svetske zdravstvene organizacije” objasnio je Tiodorović. U Beogradu je 24. juna registrovan prvi slučaj obolelog od novog gripa, i taj pacijent, iako je i dalje na infektivnoj klinici u Beogradu, oseća se veoma dobro i za nekoliko dana će biti pušten iz bolnice. Reč je o 29-godišnjem muškarcu iz Beograda koji je od 18. do 22. juna boravio u Argentini.

Drugi slučaj registrovan je u Somboru i u pitanju je četvorogodišnja devojčica koja je sa majkom doputovala iz Australije 22. juna. Njhovo zdravstveno stanje je stabilno.

Novi slučaj i u Valjevu?

U valjevsku bolnicu primljena je devojčica stara dve i po godine zbog sumnje da je zaražena novim gripom tipa A H1N1, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Ona je sinoć oko 22 sata primljena na Infektivno odeljenje zbog visoke visoke temperature i kašlja.

Devojčica je sa roditeljima bila na letovanju u Egiptu, odakle su se vratili 25. juna.

Devojčica je smeštena na Infektivno odeljenje, a brisevi su poslati na Institut za imunologiju i virusologiju Torlak.

Njoj je tokom noći normalizovana telesna temperatura i jutros se oseća dobro. Pod nadzorom je pedijatara, infektologa i internista.

Hospitalizovana devojčica je iz Beograda, a u Valjevo je došla u posetu rodbini. Na Infektivno odeljenje je smeštena u pratnji majke.

Novi slučajevi u Crnoj Gori i Makedoniji

Beogradski Institut za virusologiju "Torlak" potvrdio je da je još jedan pacijent koji je smešten u Klinički centar Crne Gore, inficiran virusom novog gripa, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

"Radi se o pacijentu koji je došao iz Perua avionom preko aerodroma Čilipi u Dubrovniku. U KCCG su primljene još četiri osobe koje su bile u kontaktu sa ovim pacijentom", navodi se u saopštenju i dodaje da su to njegova supruga, dete i dva prijatelja koji su ga čekali na aerodromu i dovezli kolima do kuće.

Na odeljenje Opšte bolnice je, kako se navodi, primljena još jedna 13-godišnja devojčica, kao “sumnjiv slučaj“ iz kontakta sa vršnjakinjom koja se već leči od novog virusa u toj zdravstenoj ustanovi.

Navodi se i da će analize njihovih uzoraka biti poznate za dan-dva i dodaje da svi oni imaju blagu kliničku sliku, ali su u stabilnom zdravstvenom stanju.

A četvorogodišnji dečak koji je pre sedam dana stigao iz Australije, najverovatnije je prvi potvrđeni slučaj gripa A H1N1 u Makedoniji, javljaju mediji u Skoplju.

Rezultati laboratorijskih ispitivanja su pozitivni na ovaj tip gripa, ali za konačnu potvrdu slučaja očekivaju se rezultati iz Londona.

Ministar zdravlja Bujar Osmani je na današnjoj konferenciji za štampu rekao da su svi koji su bili u kontaktu sa obolelim dečakom primili odgovarajuču terapiju.

Dečak je pre sedam dana doputovao iz Australije u Prilep. Kada je pokazao prve simptome gripa hopitalizovan na Infektivnoj kilinci u Skoplju.

Dosad je u Makedoniji bilo 11 slučajeva za koja su postojale sumnje da se radi o gripu A H1N1, ali do danas niti jedan nije bio potvrđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: