Kriza i privatizovana preduzeća

V.d. direktora Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković ocenio da svetska ekonomska kriza u najvećoj meri utiče na sve privatizovane firme u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

14:05

Default images

"Agencija pokazuje određeni stepen tolerancije u smislu nešto dužih rokova za ispunjenje pojedinih obaveza kupaca onda kada je evidentno da kupac ispunjava ostale obaveze iz kupoprodajnog ugovora, ali suština se ne menja - ugovorne obaveze se moraju poštovati", rekao je Cvetković.

On je, povodom sve učestalijih štrajkova radnika u privatizovanim preduzećima, podsetio da Agencija nakon privatizacije vrši kontrolu ispunjenja ugovornih obaveza i da je, ukoliko je preduzeće prodato na javnoj aukciji, period kontrole dve godine nakon prodaje, a da je, ukoliko je preduzeće prodato javnim tenderom, period kontrole pet godina.

"Moguće je ugovorom definisati i duže rokove, ali se to radi samo u specifičnim slučajevima", kazao je Cvetković i dodao da se tokom nadzora kontrolišu kontinuitet delatnosti, investicioni program, socijalni program, plaćanje rata, raspolaganje imovinom.

"Ako tokom redovnih i vanrednih kontrola uočimo određene nepravilnosti, dužni smo da u skladu sa zakonom odobrimo jedan ili više naknadnih rokova da kupac ispuni obaveze. Ako ni nakon opomene i ostavljenih naknadnih rokova kupac ne ispuni ugovorom preuzete obaveze, agencija raskida ugovor, kapital preduzeća postaje akcijski i prenosi se Akcijskom fondu", objasnio je Cvetković.

On je rekao da je agencija do sada raskinula skoro 450 kupoprodajnih ugovora, što svedoči o tome da se kontrola sprovodi zaista temeljno i da se nikom "ne gleda kroz prste".

Nakon isteka kontrolnog perioda, prestaje nadležnost Agencije za privatizaciju, a ukoliko tada dođe do određenih nepravilnosti u radu nadležni su Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Inspekcija rada i MUP, u zavisnosti od konkretnog slučaja, objasnio je Cvetković.

On priznaje da je primećeno da kupci privatizovanih preduzeća često ispunjavaju svoje obaveze samo u periodu dok ih kontroliše Agencija za privatizaciju.

"Nakon isteka naše kontrole, prestaju da isplaćuju plate, prekidaju proizvodnju... Istekom rokova iz kupoprodajnog ugovora, agenciji praktično postaju vezane ruke za dalja postupanja, ali bi u svim takvim slučajevima trebalo da reaguju drugi nadležni organi", naveo je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: