MUP o novom zakonu o saobraćaju

Policija spremna za primenu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, a do početka njegove primene u decembru biće sprovedena edukativna kampanja u medijima.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

13:58

Default images

Načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić kaže da su zakonom predviđene mogućnosti za dodatno opremanje saobraćajne policije, a u sledećih pet meseci predstoji edukacija policajaca.

Rebić je rekao da će putevi u većoj meri biti pokriveni trajnim video nadzorom i da će snimci biti dovoljni za pokretanje prekršajnog postupka i ako policija ne zaustavi vozača kada, na primer, prekorači brzinu ili prođe kroz crveno svetlo.

On je kazao da pravila saobraćaja novim zakonom nisu u većoj meri promenjena, osim što su izmenjene finese, poput uvođenja zabrane korišćenja mobilnih telefona vozačima i pešacima koji prelaze kolovoz i zabrane korišćenja uređaja koji otkrivaju policijske radare.

Kao najznačajnije novine Rebić je naveo to što su prvi put u Srbiji određeni subjekti odgovorni za bezbednost saobraćaja, osnivanje Agencije za bezbednost saobraćaja, donošenje godišnje i petogodišnje nacionalne strategije o bezbednosti saobraćaja, kao i uvođenje kaznenih bodova za nesavesne vozače.

"Vozaču koji skupi 18 kaznenih poena biće oduzeta vozačka dozvola, a ponovo će moći da upravlja vozilom tek kada izmiri sve obaveze po prekršajima i po isteku perioda zabrane upravljanja vozilom još jednog zaštitnog perioda od 90 dana i kada odsluša predavanja u Agenciji i položi ispit", rekao je Rebić.

Dodao je da će kaznene poene izricati sudije za prekršaje, a kao značajnu novinu naveo je da policajci neće više naplaćivati kod izricanja novčane kazne na licu mesta.

Rebić je rekao i da su novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisane obaveze onih koji održavaju puteve i da je protiv njih moguće podnošenje prijava ako putevi ne budu bezbedni.

"To praktično znači da se na putu ne smeju dozvoliti udarne rupe, led, poledica i drugi uslovi koji onemogućavaju normalno odvijanje saobraćaja, tako da je moguće procesuirati odgovorna lica i podnositi prekršajne prijave protiv upravljača puta", rekao je Rebić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: