"Povratak 600 porodica na Kosovo"

Ministar za KiM Goran Bogdanović izjavio da je oko 600 raseljenih srpskih porodica spremno da se vrati na Kosovo, u okviru akcije koja se sprovodi sa UNHCR.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

13:54

Default images

"To je prvi test za međunarodnu zajednicu i privremene institucije Kosova da li istinski žele da se Srbi vrate ili se samo verbalno zalažu za to. Tokom akcije koja traje do kraja meseca obići ćemo sve kolektivne centre i videti koliko je ljudi spremno za povratak, a za sada je više od 600 porodica izrazilo tu želju", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, obaveza države je da u saradnji sa međunarodnom zajednicom pokuša da te ljude vrati na njihova vekovna ognjišta, pogotovo što se u poslednjih deset godina, na šta ukazuju podaci UNHCR-a, na Kosovo vratilo manje od tri hiljade ljudi, dok sa Kosova odlazi mnogo više njih.

Ministar Bogdanović je ponovio stav vlade da "Srbi moraju da opstanu na Kosovu i Metohiji i da, i pored unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova, vlada čini napore da se Pokrajina svim sredstvima sačuva u sastavu Srbije".

On je objasnio da tu pre svega misli na pravna i diplomatska sredstva i dodao da ta borba traje, da ona jeste teška, ali da država od nje neće odustati, jer je to jedini način da se reše problemi i dođe do kompromisa o budućem statusu Kosova.

"Status nije završen, jer sada imamo situaciju da su Srbi izgubli sve, a Albanci dobili sve što su tražili. Naš cilj je da ojačamo srpsku zajednicu, da Srbi ostanu da žive i da mogu da žive od svog rada na Kosovu, a ne od socijalne pomoći, da se obezbedi pravna sigurnost, školovanje dece. To je naše pravo i obaveza", naveo je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: