Priština: Bez incidenta za Vidovdan

Vlada Kosova ne želi incident tokom posete visokih zvaničnika Vlade Srbije najavljene za sutra, na Vidovdan, izjavio je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči.

Izvor: Beta

Subota, 27.06.2009.

13:35

Default images

"Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt preneo je Vladi Kosova zahtev srpskih zvaničnika za posetu i Vlada će veoma brzo doneti racionalnu odluku", rekao je Kuči za današnji dnevnik "Koha ditore" komentarišući najavljene posete.

On je tražio da se "ovaj događaj shvati kao religiozan, bez konotacija po pitanju statusa Kosova".

"Vlada Kosova je zainteresovana za stabilnost i ne želi incidente. Policija Kosova i Euleks su preduzeli mere za to", kazao je Kuči.

"Koha ditore" je prenela i izjave državnog sekretara u srpskom Ministarstvu za Kosovo Olivera Ivanovića koji je rekao da "su srpski autoriteti već informisali kancelariju izaslanika Evropske unije u Beogradu o nameri za putovanje na Kosovo".

"Sa ili bez dozvole autoriteta Kosova, mi ćemo ići na slavlje", rekao je Ivanović za taj prištinski dnevnik.

Kacelarija izaslanika Evropske unije na Kosovu je potvrdila da je primila ovaj zahtev.

"Zahtev za posetu tokom ovog vikenda zvaničnika Vlade Srbije je podnet preko izaslanika EU u Beogradu, specijalnom predstavniku EU na Kosovu Piteru Fejtu", rekao je Fejtov portparol Andi Mekgafi dodajući da je zahtev prosleđen "autoritetu Kosova".

Kako je naveo, "EU je spremna da pomogne u pronalaženju praktičnog rešenja".

"EU traži da se pitanja između Beograda i Prištine reše na pragmatični način", rekao je Mekgafi.

Policija Kosova je, prema rečima portparola Arbera Beke, obavila "neophodne pripreme kako bi Vidovdan prošao mirno i bez problema".

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar za Kosovo Goran Bogdanović danas i sutra su u poseti Kosovu tokom koje je planiran i obilazak Pećke patrijašije i Gazimestana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: