Ljubljana: Protestna nota Zagrebu

Slovenija je Hrvatskoj uputila oštru protestnu notu, jer su hrvatski vojni avioni pre osam dana povredili slovenački vazdušni prostor, a Zagreb se nije izvinio.

Izvor: B92

Subota, 27.06.2009.

12:38

Default images

Prošlog petka, 19. juna, po podne su dva lovačka aviona Mig 21 hrvatske vojske nenajavljeno ušla u slovenački vazdušni prostor, zbog čega je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova predalo oštru protestnu notu amasadi Hrvatske u Ljubljani i zahtevalo objašnjenje događaja, javljaju slovenački mediji.

Centar za kontrolu vazdušnog prostora je upozorio avione, koji su nenajavljeno ušli na teritoriju Slovenije kod opštine Lendava, a piloti su se identifikovali u skladu s predviđenim procedurama i u roku od jednog minuta napustili slovenački vazdušni prostor.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su ti avioni pratili stranu, kinesku, delegaciju u poseti Hrvatskoj, a o ovom događaju Slovenija će obavestiti i komandu u NATO-u koja obezbeđuje zaštitu slovenačkog vazdušnog prostora.

Slovenački list "Dnevnik" piše da javnost o ovom događaju nije obaveštena da se time ne bi dodatno opteretila u ionako zategnutoj atmosferi nastaloj zbog pograničnog slovenačko-hrvatskog spora.

Za isti list, evropski poslanik Jelko Kacin je ovim povodom izjavio da takvo ponašanje Hrvatske nije način za ubrzavanje procesa pristupanja EU.

"Paradno upadanje u vazdušni prostor koji je sebi priuštila Hrvatska, na takav način da je zloupotrebila vojnu pratnju kineskog protokolarnog državnog aviona, je zloupotreba te države i istovremeno demonstracija arogancije, koja ne smeju da budu praksa ni EU, ni NATO", kaže Kacin i dodaje da se Hrvatska u roku od nedelju dana nije ni javila, ni izrazila žaljenje zbog tog događaja, niti se izvinila, zbog čega je Kacin upozorio da u ovakvim prilikama suverena država ne sme da ćuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: