Umro Majkl Džekson

Svetska pop zvezda Majkl Džekson umro je u četvrtak u Los Anđelesu u 50. godini života zbog srčanih problema.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

00:15

Default images

Legendarni pevač je u bolnicu dovezen u stanju kome. Džeksonu je stalo srce u kući koju je iznajmio u Los Anđelesu, dok se pripremao za turneju, koja je trebalo da počne 13. jula. Mediji su javili da je Džekson u četvrtak u podne po pacifičkom vremenu hitno prevezen u bolnicu u Los Anđelesu zbog "zastoja srca".

Lekari su ga u četvrtak posle podne po lokalnom vremenu proglasili mrtvim.

Ranije tokom dana bolnička služba je Džeksona našla u njegovom domu u besvesnom stanju, gde su bolničari izveli reanimaciju na licu mesta pošto Džekson nije disao.

Majkl Džekson je trebalo da 13. jula u Londonu počne seriju koncerata, koja je trebalo da traje do marta 2010. godine.

Turneja je produžena na 50 koncerata, pošto su karte za prvih deset koncerata prodate za nekoliko minuta.

Svi nastupi trebalo je da budu održani na jednom mestu, u londonskoj Areni "O2".

“Samo želim da kažem - ovo će biti moj poslednji šou. Ovde u Londonu. To je to. A kada kažem - to je to, zaista tako i mislim”, rekao je tada Džekson.

Majkl Džozef Džekson rođen je 29. avgusta 1958. godine, a karijeru je počeo kao dete, zajedno sa svojom braćom u grupi Džekson 5, pre više od četiri decenije, da bi kasnije stvorio neke od najvećih hitova svetske pop muzike.

Solo karijeru počinje albumom "Got To Be There". Najveći muzički iskorak Majkl Džekson je napravio albumom "Thriller" iz 1982. godine, koji je prodat je u 108 miliona primeraka u svetu i to je najbolja prodaja jednog albuma svih vremena.

Početkom novog milenijuma Majkl Džekson ne objavljuje ništa novo.

U javnosti se pojavljuje samo u aferama, a najviše pažnje privukla je druga optužnica za seksualno zlostavljanje deteta 2003. godine. Dve godine kasnije počinje suđenje, koje je trajalo pet meseci. Krajem maja 2005. porota odlučuje da je Džekson nevin po svim tačkama optužnice.

Džekson je poznat i po tome što je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje fondacije, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem 39 akcija.

Čak dva puta je uvršten u "Rokenrol hol slavnih", višestruki je rekorder u Ginisovoj knjizi, a tokom karijere je dobio 13 Gremija.
Na prvom mestu Bilbordove liste bio je više puta od bilo kog muškog izvođača u istoriji, a prodao je više od 750 miliona primeraka svojih albuma.
Džekson se ženio dva puta i otac je troje dece.

Diskografiju Majkla Džeksona možete preslušati na B92.fm. O životu, karijeri i smrti "kralja popa" možete čitati i na stranicama Kultura na našem sajtu.

Obožavoci širom sveta u žalosti

Širom sveta obožavoci Majkla Džeksona žale zbog smrti pop zvezde. Na vest da je preminuo ispred bolnice u Kaliforniji okupile su se desetine ljubitelja njegove muzike. Neki su pevali njegove pesme i uzvikivali njegovo ime.

Drugi su u neverici pokušavali da prihvate šokantne vesti o Džeksonovoj smrti.

Televizijske stanice od Sidneja do Seula jutros su prekinule jutarnje vesti da bi objavile informaciju da je pop zvezda umla.

Obožavoci su se prisetili pevača koji je karakterističnim glasom i plesom osvojio svet osamdesetih i postao inspiracija za muzičke i modne trendove.

Japanci, koji su oduvek bili njegovi najvatreniji obožavaoci, teško su prihvatili vesti o smrti pop ikone.

U Nemačkoj i Francuskoj sa tugom se govori o odlasku pop kralja. Većina svetskih medija je kao udarnu vest prenela informaciju o iznenadnoj smrti Majkla Džeksona.

I obožavaoci Majkla Džeksona u Srbiji sa žaljenjem su primili vest o njegovoj smrti.

Posebno su pogođeni oni koji su planirali da odu na njegov koncert, u London.

Čim je čula da će Majkl Džekson održati koncert u Londonu, Radmila Tatalović kupila je kartu preko interneta.

Kaže da ne može da veruje da je Džekson umro, i dodaje da je on mogao još mnogo da pruži muzičkoj seceni.

“Ne samo ja, mnogo ljudi je čekalo na ovaj koncert, i problem je u tome što ga nikada nismo čuli. To je bila jedinstvena prilik da ga vidimo, nadali smo se i njegovom novom albumu i nečem novom od nejga”, kaže Radmila.

“Ja njega volim zbog toga šta ja naparvio u muzici, mislim da takvog nije bilo i ne verujem da će takvog biti skoro”, smatra ona.

Sa Radmilinim mišljenjem slažu se svi njegovi fanovi, koji ističu da će Majkl Džekson imati posebno mesto u istoriji muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

258 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: