Cvetković: Doprinos Srbije u krizi

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio u Njujorku da bi zemlje u razvoju trebalo više da učestvuju u izgradnji novog svetskog ekonomskog poretka.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

00:15

Default images

Premijer Cvetković, koji učestvuje na konferenciji Ujedinjenih nacija o svetskoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, izneo je da je na tom skupu razmatrano, pored ostalog, pitanje trajanja globalne recesije.

On je rekao da je na konferenciji UN razmatrano i koliko je Srbija, kao zemlja u razvoju, sposobna da pruži svoj doprinos, u situaciji kada najrazvijenije države prednjače u inicijativama.

Cvetković je ocenio i da je "dobro" što je u Srbiji odjeknula njegova izjava data u Njujorku da su marže domaćih banaka veće nego u drugim zemljama.

"Mada Srbija nije karakteristična po tome, moja služba je identifikovala kao najdraštičniji slučaj, odnosno da je sedam puta razlika", kazao je premijer.

Suština je da visina marži nije u skladu sa rizikom ulaganja i da se na taj način na teret nerazvijenih zemalja finansiraju gubici koji su nastali u drugim poslovima, naveo je Cvetković.

Cvetković je, u jučerašnjem govoru na Konferenciji UN istakao da jedna od tema koje treba razmotriti na tom skupu jeste i činjenica da bankarski sektor koči privredni rast u državama koje treba da budu generator globalnog privrednog rasta.

Tadić: Pojavili su se politički profiteri

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da su se u Srbiji profilisali političari koji pokušavaju da naprave svoj politčki profit na nevoljama izazvanih ekonomskom krizom.

Tadić je rekao da ova vlada nije napravila probleme u privredi i ekonomiji Srbije već su to uradili" neke mnoge druge vlade i da danas trpimo zbog tih problema".

"Istovremeno vodi se politička debata u Srbiji u kojoj, nema nikakvih dileme nastaje nova struktura političara... koji pokušavaju da naprave politički profit na nevolji koja je zadesila Srbiju i sve ostale zemlje", rekao je on novinarimau Domu narodne skupštine.

Po njegovim rečima, to je isto kako kad bi neko pokušao da napravi svoj profit u zdravstvenom sistemu tako što će se okoristiti od pandemije ili neke infekcije koja ugrožava stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: