Martić premešten u Estoniju

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić prebačen je iz Haškog tribunala u Estoniju, gde će služiti kaznu od 35 godina zatvora.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.06.2009.

18:56

Default images

Haški tribunal osudio je 12. juna 2007. Martića na 35 godina zatvora, optuživši ga za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, uključujući progone, ubistva, mučenja, deportaciju, napade na civile i namerno uništavanje civilnih područja u Hrvatskoj između 1991. i 1994. godine.

U saopštenju Haškog suda navodi se da je Tribunal ocenio da je Martić kriv za zajednički zločinačkli poduhvat, s ciljem stvaranja čisto srpske teritorije, kroz nasilno iseljavanje nesrpske populacije, nastanjene u oblastima koje su bile pod njegovom kontrolom.

Martić je osuđen i zbog zločina u selima Hrvatska Dubica, Baćin, Saborsko, Lipovača i drugim, kao i za napade na Zagreb 2. i 3. maja 1995. godine, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: