Rumunija štedi na diplomatiji

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije namerava da zatvori 14 diplomatskih misija u inostranstvu, kako bi uštedelo dva miliona dolara godišnje.

Izvor: Beta

Petak, 26.06.2009.

15:30

Default images

Zatvaranje diplomatskih misija posledica je rebalansa budžeta u maju, kojim je budžet rumunskog MIP-a smanjen za 25 odsto, sa 818,3 miliona leja (204,6 miliona evra) na 602 miliona leja. Rumunija sada u inostranstvu ima 96 ambasada, 32 generalna konzulata, kao i 12 stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Konačnu odluku o zatvaranju diplomatskih misija treba da donesu premijer Emil Bok i predsednik Trajan Basesku, navodi danas list "Gandul".

Ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku je nedavno izjavio da zbog nedostatka sredstava Rumunija nije u situaciji da ispuni planove o otvaranju konzulata u zemljama u kojima živi veliki broj Rumuna.

Zbog finansijskih problema, ove godine, u Italiji, od osam planiranih konzulata otvoriće se tri, a i broj od četiri planirana konzulata u Španiji će biti smanjen, precizirao je Dijakonesku.

Dodao je da će otvaranje konzulata u Kanadi, Poljskoj i Ukrajini biti odloženo za naredne godine.

Ministarstvo spoljnih poslova će zbog finansijske krize smanjiti za 20 odsto i troškove u osam diplomatskih misija koje imaju najveće budžete.

Rebalansom budžeta nezadovoljna su gotovo sva ministarstva jer su primorana da funkcionišu s mnogo manje novca od predviđenog početkom godine.

Štednja je jedan od glavnih zadataka vlade premijera Emila Boka, koji stalno upozorava ministre da budu oprezni u trošenju novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: