Tri nova slučaja gripa H1N1

U Srbiji su registrovana još tri slučaja novog gripa A H1N1, izjavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Ukupan broj obolelih se time povećao na petoro.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

00:12

Default images

"Upravo smo dobili potvrdu da su još tri osobe obolele od virusa H1N1. U dva slučaja radi se o virusu uvezenom sa strane, odnosno o osobama koje su doputovale u Srbiju, a u jednom se radi o oboljevanju iz kontakta", rekao je agenciji Beta Milosavljević, ne navodeći gde su ti slučajevi registrovani.

Ministar zdravlja je kazao da za sada ne može da iznese detalje, jer su u toku epidemiloška ispitivanja, a kada budu završena javnost će biti obaveštena.

Stanje dvoje pacijenata kod kojih je ranije registrovana zaraza virusom novog gripa je stabilno, izjavio je Milosavljević ranije danas.

“Očigledno je da je reč o dva uvezena slučaja novog gripa u našoj zemlji, koji međusobno nisu povezani. Nemamo lokalnu epidemiju, s obzirom da na severnoj polulopti u letnjoj sezoni prenošenje virusa i razvoj epidemija jeste redak i malo verovatan”, objasnio je Milosavljević.

Do kraja letnje sezone stručnjaci očekuju samo pojedinačne slučajeve i poručuju da panici nema mesta, ali da treba biti oprezan.

Zdravstveno stanje svih osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim mladićem i detetom se prati, a ministrstvo je u kontaktu i sa Zagrebom preko koga je mladić došao iz Argentine, kaže ministar zdravlja.

Ni infektolog Dragan Delić sa Insituta za topske i infektivne bolesti ne očekuje epidemiju.

“Realno, ja očekujem pojedinačne slučajeve, manje grupe, ali ne i neki veliki broj, bar ne u ovim letnjim mesecima”, kaže Delić.

Novi virus pripada podtipu H1N1 i daje kliničku sliku i komplikacije koje su uobičajene i za običan sezonski grip.

“Za sad uobičajena klinička slika, uobičajeni tok i komplikacije. Izlečenje je maksimalno, a smrtnost dosta niska - 0,4 odsto. To je nešto što se vidi u ovom periodu, a šta će biti dalje, najverovatnije neće biti nekih problema, ali uvek je moguća mutacija i promena jer on je podložan mutacijama”, navodi Delić.

Količina antivirusnog leka u visini od jedan odsto populacije sasvim je dovoljna da pokrije prvi udar epidemije ako do nje dođe, a i uvek je moguće kupiti nove količine, objašnjava Delić.

Drugi slučaj u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je potvrđen drugi slučaj novog gripa kod crnogorskog studenta koji je pre nedelju dana doputovao iz SAD preko Beograda. On je smešten na kliniku u Pljevljima, a simptome gripa ima i trinaestogodišnja devojčica, koja je s njim 22. juna doputovala iz Beograda u Crnu Goru.

Njeni uzorci su poslati u institut Torlak u Beogradu i tokom dana se očekuju rezultati analiza.

Zdravstveno stanje crnogorskog studenta i devojčice iz Beograda je dobro, nemaju temperaturu i nisu primili antivirusnu terapiju, saopštio je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Nadležni organi Crne Gore dostavili su nadležnim službama u Srbiji imena svih osoba sa kojima je mladić bio u kontaktu tokom svog boravka u Beogradu, od 18. do 22. juna.

"Oboleli je bio u direktnom kontaktu sa deset, dvanaest osoba sa kojima je bio u direktnom kontaktu u Beogradu. Zavodu za epidemiologiju u Beogradu dostavili smo imena tih ljudi", precizirao je Radunović.

Pod nadzorom su i sve osobe iz Crne Gore sa kojima je oboleli bio u kontaktu i one za sada nemaju simptome gripa, naveo je Radunović.

On je naveo da će mladić iz Bara, kod koga je identifikovan prvi slučaj virusa u Crnoj Goi, u nedelju biti pušten iz bolnice u Podgorici.

Ministar zdravlja je ponovio da u Crnoj Gori ima dovoljne doze leka tamiflu i sirupa za decu, te da su rezervisane dodatne količine lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: