Neće biti novih blokada

Radnici “Zastave elektro” kažu da će nastaviti protest, ali da više neće blokirati prugu zato što je Vlada Srbije počela da rešava njihove probleme.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

18:55

Default images

Predsednik Štrajkačkog odbora te fabrike iz Rače Slobodan Gajić je agenciji Beta nakon sastanka sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem i predstavnicima Ministarstva ekonomije kazao da je tokom tog sastanka potvrđeno da će radnicima sutra biti isplaćena po jedna zarada, odnosno po 12.500 dinara.

"Kao što je i obećao ministar Ljajić u susretu sa radnicima pre dva dana, na račun fabrike je danas uplaćeno četiri miliona dinara duga Uprave carine i iz tog iznosa će biti isplaćena jedna zarada za oko 300 zaposlenih", rekao je on.

Radnici Zastave elektro i GIK-a “1. maj” iz Lapova ove sedmice su organizovali blokadu pruge zbog problema u tim preduzećima, poput neisplaćenih zarada i doprinosa.

"Očekujemo da će Ministarstvo pomoći da se procesuira krivična prijava koja se već nalazi u tužilaštvu protiv jednog od vlasnika firme u Rači Dragana Mostića zbog malverzacija u iznosu 76 miliona dinara", kazao je Gajić.

"To je važno jer rešava naše probleme i predstavlja osnov za raskid kupoprodajnog ugovora", rekao je Gajić.

Prema njegovim rečima, predstavnici ministarstava rada i ekonomije su na sastanku kazali da će do 7. jula pronaći strateškog partnera za fabriku u Rači i da će učiniti sve da vlasnik “Zastave elektro” radnicima isplati još deo novca koji im duguje.

Nadležni organi će, kada završe proveru poslovanja preduzeća GIK “1. maj", doći u fabriku u Rači da provere poslovanje.

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku u toku je sastanak sa predstavnicima Štrajkačkog odbora GIK "1. maj" iz Lapova i poslodavca.

Štrajk u Zastavi elektro počeo je pre tri meseca, a od 305 zaposlenih štrajkuje njih 250.

"Zastava elektro" prodata je u februaru 2006. godine za 27,7 miliona dinara tročlanom konzorcijumu iz Srbije. Kupoprodajnim ugovorom su predviđena obavezna ulaganja od 26,6 miliona dinara.

"1. maj" je prodat u septembru 2006. godine za 80 miliona dinara, a u Štrajkačkom odboru kažu da ne znaju ko je vlasnik firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: