Vukčević: Podržati reforme

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević pozvao je učesnike Foruma Kran Montana u Briselu da podrže korenitu zakonsku i pravosudnu reformu u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

18:52

Default images

"Podrška Srbiji u sprovođenju korenite reforme pravosuđa je neophodna za uspostavljanje istinske vladavine prava, ali i za sprečavanje raznih akata koji neposredno utiču na globalnu bezbednost", kazao je Vukčević.

Tužilac je ukazao da će ta podrška direktno stimulisati sprečavanje delovanja organizovanog kriminala i drugih vrsta transnacionalnog kriminala.

Obraćajući se učesnicima zasedanja "Globalna bezbednost Evrope", Vukčević je ocenio da je organizovani kriminal pošast Jugoistočne Evrope i podsetio da se u Srbiji vode procesi atentatorima na premijera Zorana Đinđić, optuženima za trgovinu ljudima i trgovinu narkoticima.

"Ne možemo o ovoj pojavi govoriti, a da ne primetimo da su organizovani kriminal i ratni zločini 'dva lica iste nakaze'. Naime, veoma često prepoznajemo isti rukopis u krvavim knjigama koje govore o procesima za ratne zločine, kao i u onima koje tretiraju organizovini kriminal. To je jedna od najozbiljnijih pretnji miru, stabilnosti, ekonomskom razvoju i demokratiji na Balkanu", kazao je Vukčević.

Prema njegovoj oceni, "kako se zemlje regiona približavaju Evropskoj uniji, suzbijanje kriminala postaje sve veći prioritet, kako za njih, tako i za širu zajednicu".

"Ako se ne suočimo s tim problemom, napredak ostvaren u regionu biće ugrožen", konstatovao je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine Srbije visoko je ocenio saradnju zemalja u regionu u nalaženju i kažnjavanju počilaca ratnih zločina.

"Pružili smo ruku jedni drugima i zajedno počeli da rešavamo probleme, baš one najosetljivije. Tako smo pokazali da poštujemo sve žrtve, njih 150.000 hiljada, koliko ih je izgubilo živote u ratovima na prostoru bivših jugoslovenskih republika", kazao je on i naglasio da je suočavanje sa prošlošću neophodan uslov i da bez njega "ne možemo početi da gradimo modernu državu".

Patnje žrtava, rekao je Vukčević, treba da budu javno priznate, a odgovorni kažnjeni kroz sudski postupak, uz poštovanje njihovih prava kao okrivljenih.

Neophodan element suočavanja sa prošlošću je bezuslovna saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kazao je tužilac.

Vukčević je pozvao političke partije i sve segmente civilnog društva da građanima otvoreno kažu i ono što većina njih ne želi da čuje.

"Potrebno je govoriti i ono što nije popularno, što ne donosi političke poene, već ih, naprotiv, odnosi. Tako razumem odgovornost u javnom poslu i delovanju. To znači da mi istinu i odgovornost ne vezujemo samo za prošlost, već i za sadašnje delovanje, ali i za budućnost", naveo je Vukčević.

Dvadeseto godišnje zasedanje Foruma Kran Montana počela je 24. juna, a završava se sutra. Zasedanjem "Globalna bezbednost Evrope" kopredsedavaju generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i evropski komesar Benita Ferero Valdner, a moderator je Žan Pol Karteron, predsedavajući Foruma.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, teme su evropska bezbednost, izazovi evropske spoljne politike, odnosi EU i NATO i odnosi EU sa susedima.

Pored Vukčevića, na sesiji govore bivši premijer Rmunije Kalin Popesku, sekretar Ministarstva odbrane Francuske Žan Mari Bokel i potpredsednik Međunarodne krizne grupe za Evropu Alen Deletroz.

U okviru Foruma organizovana je i specijalna sednica o međunarodnoj pravosudnoj saradnji.

Forum Kran Montana okuplja šefove država i vlada, ministre, poslanike, druge zvaničnike i vodeće privrednike iz celog sveta, kao i visoke predstavnike regionalnih i međunarodnih organizacija - komesare EU, članove Evropskog parlamenta, direktore NATO i druge.

Glavni odbor Foruma Kran Montana dodelio je 2007. godine Vukčeviću nagradu Foruma za rezultate u gonjenju osumnjičenih za ratne zločine i za njegov doprinos unapređenju pravosuđa u Srbiji i regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: