Mamograf za jug Srbije

Fondacija princeze Katarine Karađorđević predala je predstavnicima Ministarstva zdravlja mobilni digitalni mamograf.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

14:41

Default images

Kamion i prikolica sa mobilnom ordinacijom namenjena je Kliničkom centru Niš i jugu Srbije, kako je to i utvrđeno nacionalnom strategijom za borbu protiv raka dojke. B92 će mamograf za koji je Fond naše kuće prikupio novac predati Institutu za onkologiju i radiologiju u utorak.

Žene sa juga Srbije uskoro će dobiti mogućnost da kroz lakši i brži pregled digitalnim mamografom na vreme ustanove da li imaju rak dojke te da lekari pravovremenim lečenjem spreče koplikacije ove bolesti i smrt.

“Ovo je još jedan doprinos kampanji ‘Srbija protv raka’ i podrška nasim ženama protiv ove opake bolesti. Žeilim da poručim da je prevencija najbolja zaštita i da redovno idu na pregled”, rekao je princ Aleksandar Karađorđević.

“Ovaj uređaj će pomoći da se smanji smrtnost od raka dojke u našoj zemlji i sigruno će produžiti život mnogih žena”, poručila je princeza Katarina Karađorđević.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević istakao je da se niko, nijedan poejdinac ili organizacija, ne može sam boriti protiv raka dojke ili drugih bolesti.

“Ako je jedan prut njega je lako slomiti, ali ako više prutova čini snop, on postaje nerskidiv. Ovo je najbolji primer kada smo zajedno - i Fondacija princeze Katarine Karađorđevic, i Fond Katarine Rebrače, i B92, i čitava javnost i NVO koje postoje, koje se formiaju - pa onda Ministarstvo zdravlja ima zadatak da pokuša da bude zajedno, da ne zaostaje i da pokazuje pravac u kome treba ići”, rekao je Milosavljević.

Kupovina ovog mamografa obezbeđena je zahvaljujući donaciji od 400 hiljada dolara koje je dala Fondacija Stavros Njarkos u saradnji sa “Lajflajn” humanitarnom organizacijom Katarine Karađorđević iz Njujorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: