Obradović: Bez prekida finansiranja

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović poručuje da neće biti prekinuto finansiranje istraživačke stanice "Petnica".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.06.2009.

12:50

Default images

"Naravno da nećemo dovoditi u pitanje rad Petnice, ali ne dozvoljavamo ni da javno budemo prozivani za nešto što ne stoji", kazao je Obradović na konferenciji za novinare i dodao da direktoru Petnice niko nije obećao 24 miliona dinara za finansiranje.

"Mi imamo 7,6 miliona dinara na toj poziciji i zahvaljujući Ministarstva finansija Vlada Srbije je na prethodnoj sednici donela odluku da se još 13 miliona dinara izdvoji za poziciju koja uključuje i izdvajanje sredstava za 'Petnicu'", kazao je Obradović.

A gostujući u emisiji "Kažiprst" RTV B92, potpredsednik Vlade Srbije i ministar nauke Božidar Đelić rekao je da bi Ministarstvo prosvete trebalo da izdvoji deo novca za finansiranje Istraživačke stanice “Petnica".

Budžetska rezerva koja je odobrena prošle nedelje usmerena je ka Ministarstvu prosvete i ono bi trebalo da da deo novca za finansiranje projekata i seminara u Istraživačkoj stanici “Petnica”, rekao je Đelić.

On je kazao da je njegovo ministarstvo ispunilo svoje obaveze prema “Petnici”, a da je glavni teret finansiranja na Ministarstvu prosvete.

Đelić se saglasio da se do sada nije mnogo ulagalo u nauku i sprečavanje odliva mozgova, a rekao je i da će se Vlada sada ozbiljno pozabaviti time i da će jedan od njegovih predloga biti da se izdvajanja za nauku iz budžeta sa 0,3 odsto podignu na jedan odsto bruto društvenog proizvoda. Istovremeno, grupa bivših polaznika, saradnika i prijatelja "Petnice" pokrenula je kampanju na svetskom nivou za zaštitu istraživačke stanice.

Ova grupa poziva da potpisnici informaciju o peticiji proslede i svima za koje misle da će interesovati ova ideja i koji će moći da pomognu.

Peticija se nalazi na linku www.savepetnica.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: