Drugi slučaj novog gripa u Srbiji

U Srbiji registrovan drugi slučaj novog gripa, kod devojčice iz Sombora. Nema razloga za paniku, kažu u Ministarstvu zdravlja. Apoteke snabdevene lekovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

00:45

Default images

Minsitar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da je otkriven drugi slučaj novog gripa H1N1 u Srbiji, kod četvorogodišnje devojčice iz Sombora. Milosavljević je rekao da je devojčica doputovala iz Australije gde je boravila sa majkom, i da je smeštena na Infektivnu kliniku u Somboru.

"Na Institutu za virusologiju vakcine i serume Torlak danas je potvrđen drugi slučaj oboljevanja od novog gripa H1N1 kod devojčice stare četiri gidine iz Sombora”, kazao je Milosavljević.

On je naveo da je devojčica doputovala 22. juna, a da je juče dobila povišenu temperaturu, višu od 39 stepeni, kašalj i crvenilo grla.

"Zdravstveno stanje devojčice je stabilno, a epidemiološka ispitivanja su u toku", kazao je Milosavljević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri izjavio je da je zbog prvog slučaja novog gripa u Somboru, 13 osoba pod stalnim medicinskim nadzorom.

Čengeri je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je reč o ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa devojčicom koja je doputovala iz Australije.

"Na svu sreću dete je odmah izolovano i nije bilo u kontaktu sa širom okolinom. Devojčica je pod stalnim nadzorom, bolje je i više nema temperaturu, što ne znači i da je izlečena", rekao je Čengeri.

On je rekao da se njena majka oseća dobro i da nema simptome novog oblika gripa.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo je izjavio da nema mesta panici i pozvao građane Sombora da obrate pažnju na opštu higijenu.

A pacijent za koga je juče saopšteno da je oboleo od novog gripa stabilnog je zdravstvenog stanja, završene su dijagnostičke procedure i dobija adekvatne lekove, rekao je danas direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec.

"Pacijent ima početnu upalu pluća i očekujemo da ne dolazi do pogoršanja, jer dobija svu neophodnu negu. On se nalazi u takozvanoj poluizolaciji", kazao je Bajec.

Da je zdravstveno stajne obolelog mladića stabilno, potvrdio je za B92 i član Radne grupe za pandemiju gripa Branislav Tiodorović.

“Svi kontakti koji su sa njim bili, od osoba koje su ga vozile od Zagreba do Beograda, kao i njegova porodica, stavljeni su pod posebni nadzor i njihovo stanje se prati i pratiće se narednih sedam dana, odnosno do isteka maksimalne inkubacije”, rekao je Tiodorović.

Doktori se nadaju da će zbog relativno brzog otkrivanja oboljenja uspeti da savladaju virus.

“On kaže da je odlično, a ja kažem da sam oprezan. Bolest još uvek i akutna je i na određen način podrazumeva opreznost doktora koji godinama radi sa bolesnicima koji godinama imaju ozbiljnije infektivne bolesti”, kaže načelnik Odeljenja za izolaciju Instituta za infektivne i tropske bolesti, dr Milorad Pavlović.

“On u ovom trenutku nema povišenu telesnu temperaturu, ali to se još uvek može očekivati. On dobija lekove koji su specifično usmereni protiv tog virusa gripa, ali uz to dobija i terapiju za zapaljenje pluća koju ima”, objašnjava dr Pavlović.

Zdravstvene ustanove u Srbiji pripremaju se više od mesec dana za razvoj pandemije i u Srbiji.

U centralnoj beogradskoj Infektivnoj klinici tvrde da nema razloga za paniku i da su spremni da pruže adekvatnu pomoć svima kojima je potrebna.

Na odeljenje za izolaciju Instituta za infektivne i tropske bolesti nemoguće je ući bez posebne dozvole.

Zaposleni kažu da imaju dovoljno opreme i lekova i da se postojeći kapaciteti od 20 ležajeva u izolaciji mogu veoma brzo uvećati ukoliko se za tim pokaže potreba.

Takođe, prati se i stanje svih ljudi koji su bili u kontaktu sa studentom iz Crne Gore koji je oboleo od novog gripa.

Inače, za sada nema pojačane tražnje lekova protiv gripa, uključujući i "tamiflu" - najefikasniji protiv novog gripa.

Leka koji se izdaje na recept za sada ima dovoljno, kažu u Apotekarskoj ustanovi Beograd, dok u privatnim apotekama lek treba naručiti. Tiodorović za B92 kaže da se mogu očekivati novi slučajevi, naročito kod građana koji su boravili u inostranstvu.

“Građani treba da shvate da je to normalna stvar, mehanizam koji je za to formiran i na vreme je reagovao i dalje će to raditi, zdravstveni sistem će reagovati. Ipak, moram da podsetim građane da nas očekuje nešto mnogo ozbiljnije, a to je period koji će biti za ovaj virus mnogo pogodniji – kasna jesen i zimski period, kada će njegova aktivnost biti povišena”, rekao je on. “Ima potrebe za povišenu opreznost, ali nikako za bilo kakvu paniku, koja nam ničemu neće koristiti”, zaključio je Tiodorović.

Protiv gripa u apotekama se još uvek preporučuju pojačane doze vitamina C, kao i standardni lekovi za febrilna stanja uz preporuku da se konsultujete sa lekarom.

Međutim, novi grip zahteva i jača sredstva, a to je za sada "tamiflu" - lek koji deluje preventivno i ublažava simptome gripa, ako se uzme u prvih 48 sati.

Lek koji košta čak 2.580 dinara u privatnim apotekama se naručuje, a u Apotekarskoj ustanovi Beograd kažu da ga ima dovoljno, s tim što se može dobiti isključivo na recept ili izveštaj lekara.

“Može se dobiti samo i isključivo uz lekarski recept. Količine su sasvim dovoljne, ukoliko bude pojačana potražnja za njim, biće naručen u dovoljnoj količini”, rekla je Dragana Stanković iz apoteke "Prvi maj".

Ona navodi da nije od juče po podne zabeležena pojačana potražnja za lekovima.

U Ministarstvu zdravlja kao najbolju preventivu preporučuju pojačanu ličnu higijeni, pokrivanje nosa i usta kada kijate i često pranje ruku.

Opširnije o prvom slučaju zaraze virusom gripa H1N1 u Srbiji možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti. Sekretarka Radne grupe za pandemiju gripa, epidemiolog Nada Milić, objasnila je, gostujući u vestima TV B92, da je kretanje virusa u slučajevima pandemije drugačije.

“Kod nas se inače ona prava epidemija sezonskog gripa očekuje tek na početku onog drugog polugodišta, što je početak februara. U slučaju pandemije, kretanje virusa je drugačije, on se nalazi u cirkulaciji, ali u kombinaciji sa sezonskim, njegova puna aktivnost će biti negde najesen”, rekla je Milićeva. Možete pogledati snimak gostovanja Nade Milić u vestima TV B92.

Vlada Srbije u potupnosti je spremna za eventualne posledice prisutnosti virusa novog gripa H1N1 na teritoriji Srbije, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Marković je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, izjavio da je ministar zdravlja Tomica Milosavljević "na sednici dao informaciju vezanu za grip, koju je vlada prihvatila i konstatovala da su zdravsvene službe u Srbiji u potpunosti spremne za sprovođenje mera protiv gripa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: