Bugarska pustila Čekua na slobodu

Okružni sud u bugarskom gradu Ćustendilu doneo presudu o puštanju iz pritvora bivšeg premijera Kosova koji je preksinoć uhapšen na bugarsko-makedonskoj granici.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

00:59

Default images

Okružni sud u Ćustendilu u Bugarskoj tokom celog dana je raspravljao o zahtevu za produženje pritvora Agimu Čekuu. Njegovi zastupnici su kao dokaz podneli pismo premijera Kosova Hašima Tačija kojim se tvrdi da bivši kosovski premijer ima diplomatski status, kao i pismo UN u kojem se navodi da je pritvoreni pod nadležnošću misije UN.

Beograd je ranije uputio zahtev bugarskim vlastima da bivši komandant OVK bude izručen Srbiji.

Podsetimo, Okružni sud u Nišu, a potom i Tužilaštvo za ratne zločine povezuju Čekua sa ubistvom 669 Srba i 18 nealbanaca, tokom 1998/99 godine, a delo se kvalifikuje kao genocid.

Srbija i Bugarska potpisale su 2005. godine bilateralni sporazum o međusobnoj saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, koji podrazumeva i izručenje osoba osumnjičenih i optuženih za teške zločine, zbog čega bugarsko pravosuđe nije moglo da ekspresno oslobodi Čekua, kako je to uradila Slovenija, na primer.

Zbog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji Čeku je zadržavan i odmah oslobađan iz pritvora u u Sloveniji i Mađarskoj dok je iz Kolumbije proteran.

Dačić: Oslobađanje ne doprinosi dobrim odnosima

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras u Moskvi da odluka bugarskog pravosuđa da oslobodi Čekua ne doprinosi dobrim odnosima dve države.

"Očigledno je da je rad Interpola opterećen političkim pritiscima na pravosudne organe kada je u pitanju postupanje po poternicama", izjavio je potprfedsednik Dačić Tanjugu koji učestvuje na dvonednevnom zasedenju Srpsko-ruskog biznis foruma u Moskvi.

Dačić smatra da se o tom pitanju mora ozbiljno razgovarati jer, kako je rekao, to ometa policijsku saradnju i borbu protiv kriminala, terorizma i ratnih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: