Prvi slučaj novog gripa u Srbiji

U Srbiji je registrovan prvi slučaj novog gripa H1N1, izjavio je na vanrednoj konferenciji za štampu ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.06.2009.

16:36

Default images

Reč je o 29-godišnjem muškarcu iz Beograda koji je od 18. do 22. juna boravio u Argentini. Njegovo zdravlje je stabilno, rečeno je u Vladi Srbije. Oboleli je jutros u četiri sata smešten u izolaciju na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Beogradu, a virus novog gripa je potvrđen danas u 15 sati na Institutu “Torlak”.

29-godišnji mladić teškoće sa disanjem osetio je kada se nalazio na putu iz Zagreba za Beograd.

U kolima je bio u kontaktu sa dve osobe, a pretpostavlja se da je još jedna osoba bila u kontaktu sa zaraženim.

On je sada na Infektivnoj klinici i njegovo stanje je stabilno. “Mi se sada nalazimo u početku daljeg i daljeg epidemiološkog istraživanja. Konkretno, radiće se na istraživanju svih kontakata do kojih je došlo. Ovo su samo prve informacije”, kazao je predsednik radne grupe Vlade Srbije za praćenje novog gripa, epidemiolog Predrag Kon.

“Stanje je, kao što je rečeno, stabilno, pratićemo dalje situaciju vezano za ovaj slučaj kao i za ostale slučajeve koje očekujemo”, rekao je on.

Kon kaže da ovaj slučaj nema nikakve veze sa Univerzijadom, ali da će se tokom tog sportskog takmičenja sprovoditi sve propisane procedure, kako ne bi došlo do širenja zaraze. "U slučaju da se na Univerzijadi otkriju i pojave pojedinačni slučaj, što je ono što očekujemo, ništa se promeniti neće. Ta će osoba biti izolovana i lečena i dalje će se pratiti kontakti, isto kao i za ovaj već otkriven slučaj", kazao je Kon.

On je naveo da ipak postoje posebne procedure koje bi se sprovodile u organizaciji Univerzijade, ako bi se zaraza proširila na više od jedan odsto učesnika, dodajući da se to ipak ne očekiuje.

Kon je rekao da su zalihe antivirusnog leka “tamiflua” trenutno dovoljne za jedan odsto stanovništva, a u postupku je nabavka lekova za do tri odsto građana koje treba da se obezbede do početka jesenje i zimske sezone.

On je kazao da pojava novog gripa u Srbiji nije neočekivana i da se mogući manji talasi oboljevanja očekuju tokom leta, a pravi veliki talas Srbiju bi mogao da zadesi tokom zime.

Milosavljević: Nema razloga za paniku

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je, gostujući u vestima TV B92 da posle otkrivanja prvog slučaja virusa novog gripa u Srbiji nema razloga za paniku.

Zdravstvena služba je pripremljena i spremna da reaguje, rekao je ministar Milosavljević i naveo da je u ovom trenutku najvažnije sprečavanje širenja i smanjivanje rizika od širenja.

Prema njegovim rečima, moglo se očekivati da će doći do pojedinačnog obolenja, "jer je epidemiološka situacija u poslednja dva meseca pogoršana".

Milosavljević je istakao da je najvažnija higijena ruku i njihovo pranje u trajanju od bar 20 sekundi, kao i da građani prilikom kašlja izbegavaju zaštitu rukom, "već da to rade sebi u rame ili odelo". Ministar zdravlja je kazao da će i putem plakata koji će biti polepljeni po vozilima gradskog saobraćaja, objektima u kojima će biti prisutni takmičari Univerzijade biti apelovano na mere sprečavanja širenja.

On je objasnio da građani, ukoliko dobiju simptome običnog gripa, što jesu i simptomi novog, treba da ostanu kod kuće i kontaktiraju dežurnog epodemiologa.

Prema Milosavljeviću, Srbija ima rezevre antivirusnog leka koje su na granici preporuka Svetske zdravstvene organizacije od jedan odsto stanovništva, a do kraja avgusta bi trebalo da u zemlji bude tri odsto rezervi lekova.

Do početka škoske godine će biti utvrđeno koje su rizične grupe za novi virus, od čega će zavisiti i koliko će Srbija kupiti vakcina protiv njega.

Preporuke zdravstvenih službi

Preporuka zdravstvenih službi u Srbiji je da građani treba da povećaju higijenu ruku i disajnih puteva, provetravaju prostorije i drže odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba.

Građanima se preporučuje pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju treba odmah nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom.
Higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi su najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim virusom influence.

Osobama, koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1), preporučuje se da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.

Putnici u međunarodnom saobraćaju, koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se u sedam dana od povratka javi povišena temperatura iznad 38 stepeni, praćena tegobama od organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili Zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta gde će dobiti sva potrebna uputstva.

Na sajtu Instituta "Batut" svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa A (H1N1) u Srbiji.

Na teritoriji Evrope, u 18 zemalja, registrovano je lokalno širenje infekcije, saopštio je ranije Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najviše novih slučajeva i dalje se registruje u Velikoj Britaniji, a analizom podataka iz 22 zemlje Evropske unije više od polovine slučajeva dovodi se u vezu sa putovanjima u SAD i Meksiko, ali i Argentinu, Australiju, Brazil i Dominikansku Republiku.

U saopštenju Instituta "Batut" navodi se da je ta analiza pokazala da više od 70 odsto oblolelih čine deca i osobe mlađe od 30 godina.

Organizatori Univerzijade poštuju procedure

Organizatori Univerzijade u Beogradu striktno poštuju sve pripremljene procedure vezane za pandemiju novog gripa, navedeno je večeras u saopštenju preduzeća "Univerzijada Beograd 2009" dostavljenom Tanjugu.

Procedure su napravile zdravstvene vlasti, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i procene epidemiološke situacije.

U sprovođenju svih medicinskih procedura sarađuju Vojnomedicinska akademija (VMA), koja organizuje zdravstvenu službu Univerzijade od 1. do 12. jula u Beogradu, i nadležne državne i gradske medicinske institucije, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: