Putin upozorava Ukrajinu

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je da, u slučaju da Ukrajina ne plati isporučeni gas do 7. jula, Moskva "ostavlja sebi pravo da deluje".

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

19:29

Default images

"Ugovorna disciplina mora da se sprovede. Rusija ostavlja sebi pravo da deluje ukoliko druga strana ne plati", rekao je Putin. On je podsetio da je Rusija avansno uplatila Ukrajini za tranzit gasa do početka 2010. godine i tako kreditirala Ukrajinu sa 2,2 milijarde dolara, uz nultu kamatu.

"To je kredit bez presedana", rekao je Putin, pitajući se zbog čega Rusija mora na sebe da preuzme takav teret.

Ruski premijer je rekao da je nejasno zašto Ukrajina ima problema sa plaćanjem ruskog gasa, s obzirom na objavljene informacije da raspolaže sa deviznim rezervama od 27,8 milijardi dolara,.

"Poslednja uplata je izvršena 7. juna, a sledeću očekujemo 7. jula, ali Kijev stalno šalje signale da nema sredstava, što i nas i evropske potrošače stavlja u neizvesnu situaciju", rekao je Putin.

On je podsetio da se Rusija obraćala MMF-u i Evropskoj komisiji sa predlogom da prouči moguće sufinansiranje Kijeva u kupovini ruskog gasa.

"Rusija preduzima sve kako bi se izbegla kriza slična prethodnoj, ali naše mogućnosti nisu neograničene. Izlazimo Kijevu u susret, ne naplaćujemo penale, finansiramo kupovinu ruskog gasa", naveo je Putin.

On je ukazao da postoje ugovori i devizne rezerve od 27,8 milijardi dolara, iz kojih je Kijev, po svemu sudeći, izmirio poslednju uplatu.

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin podsetio je da se u protekle dve nedelje sastajao sa predstavnicima Evropske komisije i MMF-a, i da je tom prilikom razjašnjeno da međunarodne finansijske organizacije nemaju sredstava kojima bi kreditirale ukrajinsku kupovinu ruskog gasa.

Kudrin takođe smatra da su devizne rezerve Ukrajine na nivou koji dozvoljava plaćanje gasa.

Problem je kompanija "Naftogas" koja nema rezerve u nacionalnoj valuti kojima bi platila isporuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: