Odbijena molba za izručenje Glavaša

Vanraspravno veće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje Branimira Glavaša.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

17:44

Default images

Glavaš je pobegao iz Hrvatske u BiH, nakon što mu je izrečena kazna zatvora od 10 godina zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku nad srpskim civilima. Sud je zaključio da Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana i da takva obaveza za BiH nije predviđena bilo kojim međunarodnim pravnim aktima.

Sud nije prihvatio mišljenje sudije za prethodni postupak koji je smatrao da postoje pretpostavke za izručenje, pozivajući se na međunarodno običajno pravo, međunarodne konvencije koje obavezuju države potpisnice na saradnju u istragama vezanim za ratne zločine i interese pravde.

Odluka Vanraspravnog veća biće dostavljena Apelacionom odeljenju Suda BiH radi ocene zakonitosti.

Glavaš je na području zapadne Hercegovine, gde je i dobio državljanstvo BiH i lična dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: