Pretnje Velimiru Ćurgusu Kazimiru

Direktor Medijske dokumentacije “Ebart” Velimir Ćurgus Kazimir dobio je pretnju upućenu putem elektronske pošte, u kojoj su mu upućene i mnoge uvrede.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

16:30

Default images

Ćurgus Kazimir smatra da je to direktna posledica teksta koji je 20. juna izašao u “Glasu javnosti” pod naslovom “Spremaju lance za medije“, a u kome se kritikuje njegov predlog da se novinarima izdaju licence za rad. U tom tekstu posebno se osuđuje njegov stav da novinari ne bi smeli da koriste izraze uvredljive za manjinske grupe.

U nizu uvreda, zamera mu se što, na primer, traži da se Albanci ne nazivaju Šiptarima, a homoseksualci pederima.

“To je očigledno zasmetalo nekim ljudima i ja sam prvi put u životu dobio pretnju, vrlo ružnu, prostačku, a naravno od anonimnog autora, zato što sam se založio za to da se ljudi, odnosno grupe ljudi, nazivaju tako da to ne povređuje njihovo dostojanstvo”, kaže Velimir Ćurgus Kazimir.

Interesantno je i da su “Kurir” i “Glas javnosti” od objavljivanja spornog teksta prestali da svoja elektronska izdanja šalju Dokimentaciji “Ebart“ na arhiviranje.

Takav potez, prema oceni Velimira Ćurgusa Kazimira, pokazuje da ti listovi ne prihvataju novinarski Kodeks koji su usvojila oba udruženja novinara.

“Bilo bi red da to i redakcija i novinari ‘Kurira’ i ‘Glasa javnosti’ javno kažu - da oni ne prihvataju postojeći kodeks, pa bi nam onda bilo bar to jasno da ne moramo ni da se pozivamo na kodeks kada su u pitanju novinari tih dvaju novina”, kaže on.

Direktor “Ebarta” je pretnju prijavio policiji i o njoj obavestio novinarska udruženja, koja se do sada tim povodom nisu oglasila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: