Damiru Sireti 20 godina zatvora

Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo je danas na 20 godina zatvora Damira Siretu za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

Izvor: Beta

Utorak, 23.06.2009.

14:29

Default images

Obrazlažući presudu predsedavajući sudskom veću Vesko Krstajić rekao je da je nesumnjivo utvrđeno da je Sireta bio pripadnik Teritorijalne odbrane Vukovara, formacije u sastavu tadašnje Jugoslovenske narodne armije, i da je bio u vodu koji je streljao hrvatske zarobljenike na jami Grabovo, na Ovčari.

Zarobljenici su streljani u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

Krstajić je naveo da je Sireta tokom postupka negirao da je bio na Ovčari, ali da su svedoci, pre svih, svedoci saradnici potvrdili da je bio na mestu zločina i streljao zarobljenike.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je novinarima nakon izricanja presude u Specijalnom sudu da je Tužilaštvo zadovoljno jer je presuda "pravda za žrtve".

Suđenje Sireti počelo je 23. decembra prošle godine. On je uhapšen u decembru 2006. godine u Norveškoj, a Srbiji je izručen u maju prošle godine.

Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gde je osuđen u odsustvu na 12 godina zatvora za ubistvo u Vukovaru 1991. godine.

Za zločin na Ovčari 12. marta ove godine izrečena je presuda u ponovljenom postupku za taj zločin koji se vodio protiv 18 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara.

Tom presudom sedmoro njih je osuđeno na maksimalne kazne od po 20 godina, petoro je oslobođeno optužbi, a šestoro osuđeno na kazne od pet do 15 godina zatvora.

Za zločine u Vukovaru vodio se postupak i u Haškom tribunalu, gde su pravosnažno na 20, tj. 17 godina zatvora, osuđeni Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, dok je Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Tužilaštvo zadovoljno presudom

Potparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da je Tužilaštvo zadovoljno presudom kojom je Damir Sireta osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvu više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, novembra 1991. godine.

"Ova presuda je pravda za žrtve ovog zločina", rekao je Vekarić novinarima.

On je naveo da je, zahvaljujući velikim naporima Norveške, Sireta, koji je u toj zemlji uhapšen decembra 2006, izručen Srbiji maja 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: