Stigla prijava protiv đaka za napad

U Okružno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici stigla je krivična prijava protiv učenika Srednje škole "Nikola Tesla", koji je za vreme časa napao nastavnicu hemije.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

11:52

Default images

Krivična prijava će, u skladu sa zakonskom procedurom, biti prosleđena sudiji za maloletnike, a uslediće saslušanje okrivljenog i davanje izjava svih aktera tog događaja, potvrđeno je u Okružnom javnom tužilaštvu.

U međuvremenu, Republička prosvetna inspekcija zatražila je pokretanje disciplinskih postupaka i protiv nastavnice hemije i učenika, zbog toga što je Inspekcijska komisija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje utvrdila da je nastavnica Marija Mošić prva udarila učenika, a on joj je potom uzvratio.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić izjavio je za B92 da direktor te škole Rade Miljković ima rok od 15 dana da pokrene postupak.

“Uzeta je izjava od direktora škole, odeljenskog starešine, psihologa i predagoga, sekretara i utvrđeno je da je škola, što se tiče postupanja, uradila sve u skladu sa merama zaštite i bezbednosti učenika”, navodi Tmušić.

“Nakon saznanja o tom slučaju, direktor je pokrenuo pripremne radnje za prikupljanje dokaza za pokretanje disciplinskog postupka. Mera prosvetne inspekcije je da kada direktor obavi disciplinski postupak i prema nastavniku i prema učeniku, obavesti o ishodu postupka i Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo prosvete”, kaže on.

Zamenica rebubličkog zaštitnika građana zadužena za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić, boravila je danas u toj školi, s ciljem da ispita da li je bilo propusta u radu njenog rukovodstva.

Ona za B92 kaže da najveću grešku predstavlja to što se za incident saznalo tek po emitovanju na sajtu Jutjub.

Zamenica zaštitnika građana je uverena da bi broj takvih i sličnih događaja bio smanjen, ukoliko bi u školama postojali odgovarajući mehanizmi sprečavanja nasilja.

“Tek objavljivanje na Jutjubu alarmiralo je upravu škole i oni su tada počeli da preduzimaju sve propisane radnje. Ja mislim da što se toga tiče, oni tu sada više greške nisu pravili”, smatra Tamara Lukšić-Orlandić.

“Greška je verovatno bila u tom odsustvu prethodne komunikacije. Sve škole su obavezne da na osnovu posebnog protokola o zaštiti dece od nasilja. U ovoj školi to nije učinjeno, ali ne samo u toj školi, to je prosto jedan spor proces”, kaže ona.

“Ja ne kažem da bi on dao neki fantastičan rezultat, ali to su neki postupci koji prosto moraju da budu preduzeti u svakoj instituciji obrazovanja”, rekla je Tamara Lukšić-Orlandić.

Iako su se u javnosti pojavile informacije da je učenik O.M. ispisan iz Srednje tehničke škole u Sremskoj Mitrovici, u Republičkoj prosvetnoj inspekciji je za B92 rečeno da se to još nije dogodilo.

Podsetimo, incident između učenika i nastavnice hemije u školi "Nikola Tesla" dogodio se pre nedelju dana.

Sve je snimljeno mobilnim telefonom, a snimak je postavljen na veb sajt za razmenu video sadržaja Jutjub. U međuvremenu, snimak je skinut sa tog sajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: