Tadić: Statut samo u okviru Ustava

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je "tema Statuta Vojvodine ispolitizovana na kontraproduktivan način" i naveo da taj akt mora biti usaglašen sa Ustavom.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

00:46

Default images

"Statut Vojvodine je ispolitizovan na potpuno kontraproduktivan način. Prethodni meseci, od kada je statut ušao u javnu raspravu, poslužili su mi da pažljivo osmotrim ko kakve motive ima", kazao je Tadić. On je naveo da je ta debata bila korisna jer su se videle i skrivene težnje njehih učesnika.

"Primetio sam nekoliko tipskih ponašanja. Jedno proizvodi veliki strah kod građana da se Vojvodina otcepljuje baš kao što je na primer i Kosovo kroz istoriju htelo da se otcepi od Srbije. Verujem da neće moći ni Kosovo na kraju ovog političkog procesa, ali duboko verujem da Vojvodina ni nema nameru da se otcepi", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je kazao da Statut Vojvodine mora biti usaglašen sa Ustavom, a Zakon o nadležnostima Vojvodine mora da proističe iz Ustava.

"Oni koji u Vojvodini misle da će se Statutom ili zakonom o nadležnosti Srbija vratiti na nivo iz 1974. godine mnogo se varaju. Taj ustav je ugrozio integritet Srbije, ako je to tako bilo zašto bi se sad vraćali na takva rešenje", rekao je Tadić.

On je kazao da se pričom o Statutu Vojvodine "zamaglila priča o regionalizaciji Srbije".

"S druge strane, zamaglili smo jednu važnu temu, a to je regionalizacija Srbije i smanjio se prostor u kome treba prodiskutovati demokratski o pitanju regionalizacije bez kojeg nema razvoja. To nije pitanje koje se u Srbiji uvek tretira kao namera separatizma, to je krajnje funkcionalno pitanje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, neki stanovnici Vojvodine smatraju da Novi Sad treba da postane "vojvođanski Beograd".

"Novi Sad ne treba da postane vojvođanski Beograd, jer decentralizacija Vojvodine i stvaranje regiona koje su odgovorne za svoj razvoj su neodvojivi od decentralizacije i prenošenja nadležnosti na nivo opština", kazao je Tadić.

On je rekao da treba insistirati i na ravnomernom razvoju što će, kako je naveo, omogućiti da Srbija bude nedeljiva u budućnosti i da niko neće moći da dovede u pitanje integritet Srbije.

Previše ili premalo samostalnosti

Već odavno je postalo jasno da oko usaglašavanja teksta Statuta Vojvodine postoje veliki problemi, i to ne samo između pozicije i opozicije, već i u okviru vladajuće koalicije.

Podsetimo, opozicija, ali i neke vladajuće partije navode da Statut nije u skladu sa Ustavom, kao i da Vojvodini daje previše samostalnosti.

Upravo ta zamerka razlog je zbog kojeg bi Statut mogao biti vraćen u vojvođansku skupštinu, koja ga je usvojila još prošle godine.

Problem je i Nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, na kome rade ministarka pravde, ministar prosvete i ministarka za nacionalni investicioni plan.

Ministarka pravde tvrdi da je taj nacrt pri kraju, ali ne želi da govori šta se u njemu nalazi.

Blic tvrdi da je dogovoreno da Vojvodina nema vladu ni glavni grad, a neće donositi zakone niti sklapati međudržavne ugovore, kako to predviđa Statut.

Ministarka Snežana Malović kaže da ne želi da spekuliše oko konkretnih predloga.

Međutim, stuacija u kojoj se informacije oko Statuta, ali i Nacrta Zakona o prenosu nadležnosti, prenose nezvaničnim kanalima, izaziva nezadovoljstvo vojvođanskih partija. Opozicija u republičkom parlamentu tvrdi i da eventualno ponovno usaglašavanje teksta Statuta i Zakona pokazuje koliko je nejedinstvo unutar vladajuće koalicije.

Da je odsustvo jedinstva u vladajućoj koaliciji problem - priznaju i članice te koalicije.

SPS već od samog početka tvrdi da postojeći tekst Statuta i Zakona omogućava Vojvodini preveliku samostalnost.

Druga članica koalicije, G17 plus takve zamerke nema, ali sumnja da će se Statut Vojvodine u republičkom parlamentu naći pre septembra.

Nedavno je mogućnost da se Statut pokrajine nađe pred poslanicima Skupštine Srbije u avgustu, pominjana u kontekstu navodnog dogovora predsednika Borisa Tadića i vojvođanskog premijera Bojana Patića.

Dejanovićeva: Statut uskoro pred poslanicima

Statut Vojvodine uskoro će se naći pred poslanicima, zajedno sa predlogom zakona o nadležnostima, kaže predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Odgovarajući na poslaničko pitanje na početku sednice, predsednica Skupštine izjavila da ima informacije da se završava izrada zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Ona je napomenula da Skupština samo daje saglasnost na Statut, dok vojvođanska skupština može da odlučuje o njegovim izmenama.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić pomenuo je pisanje štampe o tome da će se brisati pojedini članovi Statuta Vojvodine.

On je naveo da su svi rokovi za usvajanje Statuta prošli i upitao vladajuću koaliciju dokle će da "zamajava napaćene građane".

Blic: Statut se ipak menja?

Statut Vojvodine biće vraćen u pokrajinsku skupštinu i promenjen u skladu sa Ustavom Srbije i Nacrtom zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, piše "Blic".

Kako saznaje list iz izvora u vladajućoj koaliciji, prema dogovoru postignutom na najvišem nivou, Vojvodina neće imati vladu ni glavni grad, moraće da se odrekne odrednice da je evropski region, neće donositi zakone niti sklapati međudržavne ugovore, kako to predviđa Statut.

"Blic" je, kako se navodi, imao uvid u Nacrt zakona o nadležnostima Vojvodine, za koji se dugo tvrdilo da još nije urađen.

Kako list tvrdi, nacrt je usaglašen između republičkih i vojvođanskih predstavnika vlasti i spreman je za usvajanje u Vladi Srbije.

Ministarka pravde Snežana Malović potvrdila je za "Blic" da je tekst do koga je došao taj list usaglašena verzija o kojoj nema suštinskog nesaglasja među strankama u vladajućoj koaliciji.

"Potrebno je da još jednom razgovaramo s predstavnicima Vojvodine o konačnom tekstu i da u vezi s njim postignemo konsenzus, ali primedbe koje su oni dali poslednji put, nisu suštinske, tako da ne očekujem veće promene na tekstu", kazala je Malovićeva.

Ona je navela da je Nacrt zakona urađen u skladu sa Ustavom, da dosledno sprovodi proces decentralizacije i koncept široke pokrajinske autonomije, ali bez elemenata državnosti.

"S obzirom na promene koje treba uneti u Statut Vojvodine i vreme potrebno da se konačno usaglasi Nacrt zakona o nadležnostima, očekujem da će tokom leta, a najkasnije na jesen oba akta biti usvojena u Skupštini Srbije", kazala je Snežana Malović.

Ona je rekla da će pitanja imovine i finansiranja AP Vojvodine biti uređena posebnim zakonima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: