Bilt: Napredak za Zapadni Balkan

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt očekuje da će tokom predsedavanja njegove zemlje EU doći do napretka u viznoj liberalizaciji za Zapadni Balkan.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 22.06.2009.

11:46

Default images

On je u Briselu, na predstavljanju plana predsedavanja Uniji u narednih šest meseci, rekao da će Švedska raditi na proširenju EU na Hrvatsku i Tursku, ali i na pitanju vizne liberalizacije za države zapadnog Balkana.

Bilt je rekao da će Švedska ostati predana pregovorima o članstvu Hrvatske i Turske, iako u obe zemlje postoje određene prepreke.

“Zahtev Crne Gore za dobijanje statusa kandidata je u Evropskoj komisiji, u Albaniji se u nedelju održavaju izbori i nadamo se da ćemo posle toga dobiti i njihovu aplikaciju”, objasnio je Bilt.

Bilt je rekao da se nada da će doći do napretka u procesu evropskih integracija sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, ocenjujući da je pitanje vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana, ali i EU, sada ključna tema.

Kako će brzo države napredovati po tehničkim pitanjima vezanim za viznu liberalizaciju, zavisi od njih, rekao je Bilt i izjavio da očekuje da će vrlo brzo dobiti preporuku Evropske komisije.

Kada je reč o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom, Bilt je rekao da je Srbija ostvarila intenzivan napredak u saradnji sa Tribunalom, ali da će se još videti da li će to biti dovoljno za napredovanje.

O evropskim integracijama Srbije tokom švedskog predsedavanja Unijom govorio je je ambasador te zemlje u Srbiji Krister Bringeus, što možete pogledati u sledećoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: