Zatvor za pretnje novinarima

Izmenama Krivičnog zakona koji u julu ulazi u parlament, za pokušaj ili ubistvo novinara zaprećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora.

Izvor: B92

Nedelja, 21.06.2009.

17:09

Default images

Pretnja upućena novinarima kažnjavaće se zatvorom od 1-8 godina. Pored novinara, ove izmene štitiće i nosioce najvećih državnih i pravosudnih funkcija.

Novinarska udruženja podržavaju inicijativu države da se kazne pooštre, ali u isto vreme i podsećaju da u zemlji koja već deset godina ne rešava ubistva dva novinara, nisu dovoljni samo zakoni.

Ubijeni Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović, bačena bomba na stan Dejan Anastasijevića, pretučeni kamerman B92 i fotograf Foneta.

Ovako pojedinci u srpskom društvu kažnjavaju novinare koji su samo radili svoj posao što nekima nije odgovaralo.

Do sada su krivci uglavnom prolazili nekažnjeno ili sa nekim malim kaznama, a ubuduće im prete visegodisnje zatvorske kazne.

“Moramo da pošaljemo poruku i samo ovo će da zaštiti novinare. Ako vam neko zapreti da ne radite reportazu biće odgovoaran” ističe državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

U Nezavisnom udruženju novinara kažu da su sa nadležnim ministarstvima razgovarali o problemima sa kojima se novinari susreću na poslu i da su im sugerisali na koji način bi se oni mogli rešiti.

“Bunili smo se da novinari budu zvanična lica jer često kolege dobijaju pretnje i tada smo insistirali na većim kaznama kada nisu na zadatku kao Dejan Anastasijević i tada smo insistirali na većim kaznama. Veoma je važno da oni koji su se osilili i misle da mogu da prete da će morati da razmisli da to i njih košta” navodi predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Izmene zakona su dobrodošle i pokazuju spremnost društva da zaštiti novinare, kažu u UNS-u.

Ipak,u ovom udruženju podsećaju na još nerešena ubistava srpskih novinara.

“Nije nedostatak propisi razlog što ubice nisu pronađene nego su se tu sastale neke mafijaško - političke strukture, čak i slučaju Ćuruvije. Ja bih se mnogo bolje osećala kada i mnogo bih više imala poverenja u državu kada bi našla ubice Milana Pantića i Slavka Ćuruvije” naglašava predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Novinarska udruženja smatraju da bi i najnoviji slučaj izveštavanja “Kurira” o maloletnom sinu Olje Bećković trebalo da se kvalifikuje kao pretnja novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: