Incko poništio odluke skupštine RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poništio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu entitetskih nadležnosti na državni nivo.

Izvor: Beta

Subota, 20.06.2009.

12:50

Default images

"Sprovođenjem zaključaka bila bi ugrožena podela nadležnosti između države i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini RS dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou države, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustvanog suda BiH – dejtonske institucije, i odredilo bi se da su sva ovlaštenja visokog predstavnika neustavna", obrazloženo je iz OHR-a.

U saopštenju se podseća da je parlament RS 14. maja usvojio sporne zaključke o efektima prenosa ustavnih nadležnosti sa RS na institucije BiH, a da su oni objavljeni u Službenom glasniku RS 15. juna, čime su dan kasnije stupili na snagu.

"Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procene zaključio da usvojeni zaključci nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom", ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da svojom odlukom visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog entiteta, konstitutinog naroda ili ostalih koji žive u BiH da definišu ili štite svoje interese.

"Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci, naravno imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet te, duboko sam uveren, moraju osigurati da se to učini na primeren način", poručio je Incko.

Prema njegovim rečima, "u budućnosti će biti potrebno i korisno razgovarati i jasno artikulisati želje i strahove svih građana i konstitutivnih naroda, putem okupljanja onih čiji se glas takođe mora čuti, kao što su predstavnici nevladinih organizacija, interesne grupe i drugih udruženja".

"Dijalog mora biti konstruktivan i pozitivan kako bi se došlo do zajedničke vizije za budućnost zemlje i njenog ustavnog okvira", rekao je visoki predstavnik.

Incko je poručio da se stavljanjem van snage skupštinskih zaključaka, u pravnom smislu, stanje vraća na pre 14. maja kada su oni usvojeni, dodajući da je na taj način "osigurao jasnu pravnu situaciju i kreirao atmosferu za konstruktivni dijalog između predstavnika svih naroda".

To bi, kako se navodi, moglo značiti i mogućnost da domaće institucije, uključujući i Ustvani sud, budu konsultovane u vezi s ovim pitanjima.

"Istovremeno, političkim liderima u BiH pružam priliku da se fokusiraju na prioritete evropske budućnosti zemlje i da ostvare ciljeve koje je definisao Savet za implementaciju mira. Uspešna politika znači kreiranje situacije od koje svi imaju koristi. To se ne može postići putem isključivih zahteva i politike nultog zbira u kojoj neko uvek mora izgubiti", ističe se u saopštenju.

Visoki predstavnik još je poručio da BiH mora ići ukorak s ostatkom regiona, gde zemlje ostvaruju napredak na osnovu vlastitih uspeha.

"Evropska unija je i dalje opredeljena za BiH i njenu evropsku perspektivu", zaključio je Incko.

Pre objavljivanja odluke o poništenju skupštinskih zaključaka Incko je u Banjaluci više od pet sati razgovarao sa premijerom RS Miloradom Dodikom i predsednikom parlamenta Igorom Radojičićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: