Raste napetost između DS i G17 plus

Predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić tvrdi da istupanje G17 plus ne ugrožava vladajuću koaliciju, ali da takve "nepotrebne izjave stvaraju napetost".

Izvor: Politika

Subota, 20.06.2009.

01:49

Default images

Napetost u vladajućoj koaliciji koju je izazvala najava Mlađana Dinkića da će G17 plus izaći iz vlade ukoliko DS bude napravila lokalnu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, dobila je novi zamah nakon jučerašnjeg saopštenja iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića u kome se negira da su on i Dinkić razgovarali o koalicijama na lokalnom nivou.

Predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić kaže da istupanje G17 plus ne ugrožava vladajuću koaliciju, ali da „ovakve nepotrebne izjave” stvaraju napetost tamo gde je nema.

"A i da ima napetosti rešićemo je na obostrano zadovoljstvo. Ne mogu da razmišljam šta su bili motivi G17 plus, ali DS nikada nije pristajao na ucene pa neće ni ubuduće. Prema svojim koalicionim partnerima nikada nismo bili neiskreni i sigurni smo da je i njima to jasno. Mislim da oni (G17 plus) imaju problem sa razumevanjem očekivanja građana. Politika koju vodi DS je politika kompromisa koja je dovela do rezultata. DS ničim ne želi da doprinese stvaranju napetosti u koaliciji i tako ćemo se i ubuduće ponašati", rekao je Đurišić za "Politiku”.

Najnovije događaje u vladajućoj koaliciji i istupanje G17 plus analitičar Jovo Bakić vidi kao pozicioniranje te stranke za sledeće izbore, ali i kao borbu za samoodržanje. "Očigledno je da G17 ima strah od koalicije DS i SNS, jer je G17 mala stranka i boji se da u budućnosti može ostati izvan vlasti, a kasnije i izvan parlamenta ukoliko se ostvari koalicija DS i SNS. Zbog toga se Dinkićeva stranka i udružuje sa regionalnim partijama i liderima", navodi Bakić, kao i da je jasno da "dolazi do zahlađenja između te dve stranke”. Za njega ne bi bilo iznenađenje da Dinkić izađe iz vlade ako DS uđe u koaliciju sa naprednjacima.

Takav potez, smatra naš sagovornik, možda i ne bi bio poguban za Dinkićevu stranku „imajući u vidu prethodna iskustva te partije, kada se događalo da im je rejting u istraživanjima pre izbora loš i da im kampanje nisu bile kvalitetne, pa su prolazili cenzus ”.

Poslednje trzavice između DS-a i G17 plus, ističe Miodrag Radojević, iz Instituta za političke studije, ne govore samo o odnosu između ove dve stranke već i o stanju u vladajućoj koaliciji. Sagovornik "Politike" smatra da bi bilo apsurdno da je odnos između DS-a i G17 plus, koji su neka vrsta prirodnih saveznika, problematičniji od odnosa DS-a i SPS-a.

"Problem između DS-a i G17 je u tome što bi eventualnim približavanjem DS-a i SNS-a politički uticaj G17 bio oslabljen i on bi izgubio na političkoj težini. G17 je u potrazi za nekom vrstom novog političkog identiteta da bi poboljšao svoju trenutnu poziciju na političkoj sceni. Otuda njihovi funkcioneri govore o pročišćavanju svojih redova, o održavanju vanrednog kongresa, o promeni imena i o drugim velikim promenama u stranci. Otuda onda i i kritike upućene DS-u", navodi Radojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: