Sukobi u DR Kongu

U sukobima u istočnom delu Demokratske Republike Kongu vladinih snaga sa pobunjenicima život su izgubila 32 lica, kažu u vojsci Konga.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.06.2009.

20:00

Default images

Sukobi su izbili u sredu kada su naoružane osobe napale položaje kongoanske vojske u blizini grada Njabiondo, oko 110 kilometara severozapadno od grada Gome, u provinciji Severni Kivu u DR Kongu, na granici sa Ruandom i Ugandom, javio je Rojters.

Vladine snage koje uz podršku Ujedinjenih nacija vode ofanzivu protiv pobunjenika iz glavne pobunjeničke grupacije, Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande, preuzele su kontrolu nad tim položajima ranije danas.

Prema pukovniku Bobo Kakuđiju, komandantu operacija kongoanske vojske u Severnom Kivu, u sukobima protekla tri dana život je izbilo 27 pobunjenika i pet pripadnika oružanih snaga DR Konga.

Portparol mirovne misije UN u Kongu (MONUC) je rekao da svetska organizacija smatra da je napade u sredu izvela kongoanska paravojna formacija od 1.000 pripadnika koji su nezadovoljni jer nisu uvršteni u vojne redove nakon mirovnog sporazuma zaključenog u januaru.

Sporazum je, međutim, doveden u pitanje posle nedavnih neuspešnih pokušaji da zavađene kongoanske strane budu objedine u jedinstvenu vojsku.

Smatra se da su pobunjenici iz plemena Hutu - od kojih su pojedini učestvovali u genocidu nad oko 800.000 pripadnika plemena Tutsi i umerenih pripadnika svog plemena u Ruandi 1994. - među glavnim uzročnicima više od 10 godina sukoba u istočnom delu DR Konga u kojima je, kako se procenjuje, stradalo 5,4 miliona ljudi, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: