Nova ofanziva pakistanske vojske

Pakistanske pešadijske trupe ušle su na teritoriju koju kontrolišu talibani i započele prvu bitku u novoj ofanzivi na severozapadu Pakistana.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2009.

19:43

Default images

Predstojeća operacija u Južnom Vaziristanu, zajedno s operacijama na severozapadu u dolini Svat mogli bi biti prekretnica u dugogodišnjoj borbi Islamabada protiv talibana.

Te operacije bi takođe mogle pomoći u naporima u borbi protiv ekstremist u Avganistanu, budući da se veruje da su u plemenskim oblastima ključne baze ekstremista Al Kaide i talibana koji sprovode napade na zapadne i avganistanske snage.

Zvaničnici su rekli da današnje delovanje ne predstavlja početak velike operacije u plemenskim oblastima uz granicu s Avganistanom, ali da će se postojećim trupama pridružiti nove.

Ofanziva u dolini Svat naišla je na odobravanje u pakistanskoj javnosti, ali bi javno mnjenje moglo brzo da se promeni ako vlada ne uspe da pruži pomoć za više od dva miliona ljudi raseljenih usled borbi ili ako se poveća broj civilnih žrtava.

Zvaničnik Južnog Vaziristana je rekao da pešadijske trupe počinju da zauzimaju položaje oko uporišta lidera pakistanskih talibana Baitulaha Mehsuda koji se smatra odgovorinim za niz samoubilačkih napada u kojima je od maja poginulo više od 100 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: