Hu Đintao u Zagrebu

Predsednik Kine Hu Đintao doputovao je u dvodnevnu posetu Hrvatskoj, tokom koje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima te zemlje o jačanju saradnje.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.06.2009.

14:49

Default images

Kineskog predsednika su na zagrebačkom aerodromu dočekali hrvatski predsednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsednik parlamenta Luka Bebić. To je prva poseta predsednika Kine Hrvatskoj otkako su dve zemlje pre 17 godina uspostavile diplomatske odnose.

Osim s domaćinom, predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, kineski predsednik u Zagrebu će razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom i predsednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Kako je ranije prenela agencija Hina, glavne teme razgovora biće pitanja od zajedničkog interesa, a razmatraće se i područja u kojima je moguće produbljivanje odnosa.

U vreme Huove posete u Zagrebu će biti održan hrvatsko-kineski privredni forum na kojem će učestvovati i predsednici dve zemlje kao i 200 kineskih privrednika zainteresovanih za saradnju sa Hrvatskom.

Mere bezbednosti su na najvišem nivou, gotovo kao i početkom aprila prošle godine, kada je u Zagreb došao tadašnji američki predsednik Džordž Buš.

Sa područja oko hotela Vestin, gde će odsesti kineski predsednik, uklonjeni su svi parkirani automobili, dok su na celom potezu od centra grada prema aerodromu na svakih pedesetak metara raspoređena po dva policajca.

U ulicama kojima će Hu prolaziti zavareni su šahtovi. Na aerodromu će danas i sutra važiti vanredna regulacija saobraćaja, koji će ne kraće vreme biti zaustavljan u pojedinim ulicama.

Pored mera bezbednosti, gosta iz Kine, prema pisanju medija, očekuju i protesti pripadnika pokreta Falun Gong, koji će na Trgu bana Jelačića, centralnom zagrebačkom trgu, danas, od 16 do 19 sati, deliti letke s informacijama o mučenjima i progonima, izvoditi tradicionalne vežbe i meditirati.

Oni će u večernjim časovima protestovati pred kineskom ambasadorm, jer im je zabranjeno da protestuju oko hotela, ili na putu kojim će Hu s aerodroma doći u centar grada.

Zagrebačka policija nije dozvolila pripadnicima Falun Gonga da sutra budu u vidnom polju kineskog predsednika, pa će celodnevni protest, od osam do 20 časova, umesto na traženoj lokaciji kod hotela Vestin, biti održan pred zgradom Hrvatskog narodnog kazališta, na Trgu maršala Tita, na kome se poslednjih godina održavaju razni protesti i okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: