Nema knjižica bez uplate doprinosa

Oko 90.000 građana moglo bi da ostane bez zdravstvene knjižice zbog neplaćanja doprinosa. Niko neće ostati bez neophodne zdravstvene zaštite, kažu u fondu.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2009.

01:01

Default images

Prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje 90.000 zaposlenih i članova njihovih porodica moglo bi da ostane bez overene zdravstvene knjižice zato što neki poslodavci ne uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Direktorka zavoda Svetlana Vukajlović napominje za B92 da će Zakon o zdravstvenom osiguranju koji 1. jula stupa na snagu, morati da se poštuje.

Vukajlovićeva ipak ističe da niko neće ostati bez neophodne zdravstvene zaštite, bez obzira na to da li ima overenu zdravstvenu knjižicu.

Dugovanja poslodavaca prema fondu dostigla su čak 84 milijarde dinara, što je poređenja radi jednako godišnjem budžetu bolnice “Sveti Sava” u Beogradu.

Direktorka Fonda Svetlana Vukajlović kaže da će od 1. jula Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je donet još 2005. godine, morati da se poštuje i da preduzeća koja ne plate doprinose neće dobiti markice za zdravstvene knjižice.

“Mi ćemo prihvatiti svako moguće rešenje, osim da Fond zdravstvenog osiguranja otpiše doprinose ili izda markice bez plaćenog doprinosa, zato što je to po zakonu krivično delo”, kaže Vukajlovićeva.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović navodi da su radnici revoltirani saznanjem da će od 1. jula ostati bez overenih zdravstvenih knjižica, ali da mnogi od njih i ne znaju da im poslodavci ne uplaćuju doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje.

Pomoćnca direktora Poreske uprave za naplatu Rada Kostić kaže da su drugim zakonima blokirani da sprovode postupke prinudne naplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, pre svega Zakonom o privatizaciji.

Ona navodi da je trenutno čak 1.000 preduzeća u postupku privatizacije i da kod nih nije moguće sprovesti postupak prinudne naplate.

U Poreskoj upravi, međutim, kažu da je jedan od načina da firme plate dug i preknjižavanje PDV-a.

Dakle, ukoliko firme imaju pravo na povraćaj PDV-a, Poreska uprava će ta sredstva direktno preneti na doprinose za zdravstvo.

U Zavodu za zdravstveno osiguranje navode da su 20 preduzeća najveći dužnici i da država mora da napravi procenu da li ta preduzeća imaju šansu da opstanu ili je bolje da idu u stečaj, a da ti radnici dobiju knjižice po nekom drugom osnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: