Trajkovićeva: Važna podrška SB UN

Važno je što Savet bezbednosti podržava misiju UN-a na Kosovu jer to može da oživi dijalog Srba i Albanaca, kaže za B92 Rada Trajković.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2009.

12:39

Default images

Gostujući u emisiji "Kažiprst" B92 potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da ta podrška znači održavanje nepromenjenog statusa, koji će olakšati uspostavljanje komunikacije sa centralnim i lokalnim institucijama u Prištini

"Imamo novi status kvo koji definiše Kosovo kao nedovršenu državu. To otvara prostor za dijalog. Znamo da je status suština razdvajanja Srba i Albanaca. Očekujem da počnemo da radimo na rešavanju problema Srba i Albanaca. Svi mamo probleme“, objasnila je ona.

Rada Trajković koja živi u Gračanici, enklavi južno od Ibra, ubeđena je da Srbi treba da učestvuju na lokalnim izborima 15. novembra.

Ona je ocenila da lokalni izbori na Kosovu predstavljaju mogućnost da se izvede međunarodno priznata i prihvaćena "institucionalna legalizacija Srba na Kosovu" .

"Mi imamo samo virtuelnu vlast koja samo sedi, ali nema instrumente kojima može da vlada. Ne mogu da rade bez podrške Prištine“, navela je ona.

Rada Trajković je ocenila da je decentralizacija jedina mogućnost i šansa da Srbi dobiju pravo da upravljaju prostorima na kojima žive.

"Sledi prijem u međunarodne institucije"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će se, i pored podrške SB UNMIK-u, status kvo zadržati i u stavovima svih strana, i protivnika i zagovornika kosovske nezavisnosti.

Zbog toga procenjuje da sledi prijem kosova u još međunarodnih institucija.

“To treba da ohrabri one koji podržavaju Srbiju. Neće zaustaviti Ameriku i njene saveznike. Bojim se da će vrlo brzo posle Svetske banke i MMF-a se to pitanje otvoriti i u OEBS-u", navodi Janjić.

Beograd još nije dao zvanični odgovor na pitanje kosovskih Srba da li da učestvuju na opštinskim izborima, iza čega se, po mišljenju Dušana Janića, zapravo krije odbijanje.

On priznaje da odluka o učešću na kosovskim izborima nije laka jer bi se mogla tumačiti kao vid priznavanja nezavisnosti pokrajine.

“Ovim propuštanjem Beograda su najzadovoljniji Tači i albanski političari na Kosovu jer oni nisu bili voljni da uđu u proces decentralizacije kosova i da daju te opštine Srbima", rekao je Janjić.

"Propuštanje izbora znači pomeranje te situacije odnosno nemogućnost za bilo kakvu raspravu u narednih četiri pet godina. Istovremeno, znači i nove podele u srpskoj zajednici jer je izvesno da će jedan deo Srba izaći na izbore. Kažem, dakle, još jedna loša odluka Beograda”, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: