Ćurguz: Uvesti novinarske licence

Direktor Medijske dokumentacija Ebart Velimir Kazimir Ćurguz kaže da je neophodno da se dva novinarska udruženja dogovore o uvođenju licence za rad novinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2009.

06:53

Default images

Ćurguz je u "Poligrafu" B92 izjavio da pisanje dnevnog lista "Kurir" o maloletnom sinu Olje Bećković predstavlja neku vrstu lične osvete. Uvođenje licenci za novinare bi razdvojilo prave i kvalitetne novinare od onih koji to nisu, kaže on.

"Onog časa kada se neki novinar ogluši o profesiju on bi izgubio licencu, što ne znači da on gubi pravo da piše već gubi pravo na tzv. kolektivni ugovor koji mu garantuje određene prinadležnosti", rekao je on. "Ovim bi mnogo toga bilo rešeno – ako želite da pišete za bedne pare, da budete iskorišćeni, uradićete to bez licence, a ako želite da budete novinar sa određenim dignitetom i standardom, imaćete licencu i vodićete računa o tome da je opravdate", smatra Ćurguz.

Podsetimo, policija još nije saopštila da li će sprovesti internu istragu povodom pisanja dnevnog lista "Kurir" i odavanja detalja istrage o maloletnom sinu Olje Bećković.

Na pitanje B92 samo je pisanim putem odgovoreno da ne mogu ništa da govore o tom slučaju, pozivajući se na zakone koji štite osobe ispod 18 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: