SAD: Brze pruge za spas privrede

Vašington je uputio hitne ponude saveznim državama SAD da bi utvrdio interesovanje za super-brzu železnicu u okviru državnog programa spasavanja privrede.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.06.2009.

00:22

Default images

Ministarstvo za saobraćaj objavilo je glavne smernice tog projekta vrednog osam milijardi dolara, u okviru plana za oživljavanje privrede utvrđenog u februaru, i još milijardu dolara iz saveznog budžeta u periodu od pet godina. Zainteresovane države treba da konkurišu za dobijanje saveznih sredstava, s tim da deo projekta treba da fianansiraju same.

Preliminarne ponude treba da budu podnete najkasnije do 10. jula, piše u uputstvu ministarstva.

Ponude će se procenjivati na osnovu koristi projekta za saobraćaj, broja novih radnih mesta koje će otvoriti, posebno u delovima zemlje gde je velika nezaposlenost, uticaja na životnu sredinu i uređenja prostora.

Savezna država već je odredila desetak prioritetnih pravaca, uglavnom u gusto naseljenim oblastima na istočnoj obali (Boston, Njujork, Vašington, Florida), na zapadu (Kalifornija) i na srednjem zapadu.

"Konačno je došao trenutak da SAD počnu ozbiljno da rade na izgradnji nacionalne mreže super brzih pruga na koju možemo biti ponosni", rekao je u saopštenju ministar saobraćaja Rej Lahud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: