Pastor: Sudbina Statuta u rukama DS

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je da nije realno da se Predlog statuta Vojvodine uskoro nađe u Skupštini Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2009.

10:08

Default images

Zbog neizvesnosti oko usvajanja Statuta, četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara mogla bi da istupe iz parlamentarne većine, najavio je Pastor u “Kažiprstu” B92. On je rekao da će o Statutu, ali i o još nekoliko spornih pitanja, u narednih desetak dana razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, jer smatra da od njegovog DS-a i zavisi sudbina Statuta.

Kada bi Statut mogao da bude pred poslanicima, postoje samo nezvanične informacije u štampi. Tako se pominje da je unutar samog DS-a postignut dogovor da u Skupštini nađe već tokom leta.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u samo dve nedelje dva puta će imati priliku da razgovara sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, čiju Demokratsku stranku smatra ključnom da se Statut Vojvodine nađe pred republičkim poslanicima.

Prvi put su kratko razgovarali prošle subote, kada je Tadić došao na proslavu 15. godišnjice Saveza vojvođanskih Mađara, a sledeći sastanak Pastor očekuje u narednih desetak dana.

Tada će, osim sudbine Statuta, kao teme nametnuti još i pitanje granica upravnih okruga i zakon o nacionalnim savetima.

“To su u ovom momentu tri-četiri ključne stvari oko kojih mislim da bi relativno jasne zajedničke stavove mogli da definišemo, da damo neki zajednički dodatni rok za rešavanje tih pitanja i da to na neki način zaustavi taj proces razmišljanja o eventualnom istupanju iz parlamentarne većine”, najavio je Pastor.

Niko od funkcionera demokrata nikada nije pominjao kada bi Statut Vojvodine mogao da dođe na dnevni red Skupštine Srbije, ali je današanji "Blic" nezvanično objavio da je unutar samog DS-a, koji je po tom pitanju podeljen, postignut dogovor da se to dogodi u julu ili avgustu.

Međutim, potpredsednik DS-a i predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Bojan Pajtić, koji važi za jednog najvećih zagovornika za usvajanje Statuta, o konkretnim datumima nije govorio.

“Ako predsednik države stane iza nečega svojim autoritetom, mislim da stvarno ne može biti prepreka da se to i ne ostvari. Ja ne znam koji su sve zahtevi SVM-a, pa u tom smislu i ne mogu da komentarišem ove zahteve”, kaže Pajtić.

“Ali verujem da nikom nije u isteresu, da posebno u uslovima finansijske krize, zatvori vrata, odnosno izađe iz parlamentarne većine”, smatra on.

Iako su ljudi iz SPS-a učestvovali u pisanju Satuta Vojvodine, ta stranka trenutnu verziju i dalje ne namerava da podrži u skupštini Srbije, pa Dušan Bajatović smatra da je rešenje novi tekst.

“Mi podržavamo da se pitanje autonomije Vojvodine, u skladu sa Ustavom reši. Zato smo to pitanje pristali da politički otvorimo zajedno sa drugim političkim subjektima i sada želimo da to pitanje, usvajanjem zakona o prenetim nadležnostima i verzija statuta za koju se dogovorimo bude rešena u Skupštini Srbije”, kaže Bajatović.

“I da to pitanje skinemo politički sa dnevnog reda jer je ono izvor različitih nesuglasica i političke nestabilnosti u Srbiji, a nema razloga da to tako bude”, navodi on.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je, gostujući u emisiji “Stanje nacije” na TV B92, da bi Skupština Srbije o Statutu mogla da raspravlja u septembru.

“Mi nećemo stavljati Statut Vojvodine na dnevni red Skupštine Srbije do onog momenta kada bude postignut potpuni konsenzus oko toga kako taj Statut treba da izgleda”, kazao je Kostreš.

“Moram da kažem da sam porpilično optimista da ćemo u narednih mesec radnih dana, to jest 30 radnih sana Skuštine Srbije, biti u prilici da se taj Statut i Zakon on nadležnostima nađe pred poslanicima u Republičkoj skupštini i da će onda vrlo brzo od tog momenta biti usvojen”, očekuje on.

Iako se Kostreš nada potpunom konsenzusu, do njega će teško doći.

Željko Tomić iz Demokratske stranke Srbije smatra da je ovakav Statut Vojvodine protivan Ustavu Srbije i kaže da ga ta stranka neće ga podržati.

“Po nama, statut Autonomne pokraijne Vojvodine, ovakav kakav je izglasala Skupština Vojvodine, jeste suštinsko ugrožavanje pravnog i ustavnog poretka Vojvodine i pokušaj sticanja međunarodnog subjektiviteta”, ocenjuje on.

Satut Vojvodine je u pokrajinskom parlamentu usvojen još u oktobru prošle godine, ali punovažan postaje tek kada ga potvrde republički poslanici.

Stranke se, ipak, slažu u jednom - neophodno je da Vojvodina dobije statut što pre. Otvoreno je pitanje - kakvog sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: