Privreda daleko od oporavka

Za razliku od nedavnih procena ministra ekonomije da je Srbija na početku kraja ekonomske krize, stvari u praksi na polovini 2009. izgledaju potpuno drugačije.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2009.

18:46

Default images

Samo u protekle dve nedelje u tekstilnoj industriji, koja beleži upola manju prodaju, otpušteno je 400 ljudi. Da privreda u Srbiji radi sve manje, uočio je i EPS, koji je saopštio da je upravo industrija od početka godine značajno umanjila potrošnju struje.

Pozitivne pomake uočavaju samo bankari koji su izašli sa podatkom da je zaduženost srpske privrede u maju povećana za tri odsto, što je po njima pokazatelj da privredna aktivnost oživljava.

Četiri stotine zaposlenih manje u tekstilnoj industriji i pad prodaje od 30 do 50 odsto i to u mesecu koji važi za najbolji za kupovinu, to je realnost u Srbiji iz samo poslednje dve nedelje.

Predsednik Udruženja tekstilaca Milan Knežević, koji je i vlasnik fabrike odeće "Modus", za B92 kaže da je i sam bio prinuđen da ovog meseca otpusti četvrtinu od 200 zaposlenih.

“Mi očekujemo da ćemo u julu i avgustu doći do radikalnog pada prometa koji će biti možda svega 30 procenata u odnosu na prošlu godinu i da veliki deo firmi neće uspeti da se oporavi i da krene novi proizvodi ciklus u spetembru, oktobru i novembru”, kaže Knežević.

“I po našim najneutralnijim procenama, ove godine će 20 hiljada ljudi u tekstilu će ostati bez posla, a tekstilna industraija Srbije biće prepolovljena”, očekuje on.

Gledano u globalu, u Srbiji bi do kraja godine, prema proceni Unije poslodavaca, bez posla moglo da ostane oko 120 hiljada ljudi.

Privreda, koja je u martu krenula blago da se oporavlja, od aprila ponovo beleži pad. Ekomomista Miroslav Zdravković kaže da je u najtežoj situaciji prerađivačka industrija.

“Samo da kažem kao primer da je nivo industrijske proizvodnje u aprilu i maju ove godine samo uporediv sa periodom od juna ‘93. do marta ‘94. i od marta do avgusta ‘99. godine. Tako da ja ne vidim dno, u smislu gde je definicija šta je najdublji mogući pad”, kaže Zdravković.

Teško se puni i budžet. I dalje su najveća stavka sa rashodne strane penzije, a Zdravković ima ideju kako da se taj problem reši, bez njihovog smanjenja i povećenja PDV-a.

“Kada bi postojala politička volja da se krene sa dan do dva kašnjenja sa isplatama penzija, da se uštedi samo jedna penzija koja bi se iduće godine vratila kao dug iz ove godine. To bi bila ušteda nekih tri do četiri puta veća nego da se ide sa nepopularnim merama poput povećanja PDV-a”, smatra on.

Kada je reč o oporavku privrede, Vlada je za sada reagovala povoljnim kreditima, ali to nije rešilo problem nelikvidnih preduzeća, čiji se broj popeo na 62 hiljade.

Najveći dužnik privredi je država, a cifra dostiže milijardu i po evra. Jedine pomake uočava Udruženje banaka Srbije i prema njihovim podacima, zaduženost srpske privrede u maju je povećana za tri odsto, što je kako tumače, pokazatelj da privredna aktivnost ipak oživljava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: