Otvoren Romski edukativni centar

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić otvorili su u Požarevcu renovirani Romski edukativni centar.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2009.

18:05

Default images

Vlada Japana je kao podršku obrazovanju i socijalnoj integraciji romske populacije za adaptaciju objekta prošle godine donirala 60.000 evra. Ambasador Cunozaki naveo je da je reč o prvoj donaciji Japana Požarevcu, kao i da je ta država u Srbiji do sada imala značajna ulaganja u projekte vezane za podizanje kvaliteta života stanovništva.

"Srbija je predsedavajuća inicijative Dekada Roma koja teži poboljšanju njihovog socioekonomskog položaja, kao i socijalizaciji romske populacije. Znamo da je obrazovanje jedna od najvažnijih aktivnosti. Japan je do sada pružio oko 200 miliona evra ekonomske pomoći Srbiji. Realizovano je 109 projekata za osnovne potrebe stanovništva", rekao je on.

Čiplić je naveo da će obrazovanje kao najznačajniji aspekt ulaganja u ljude doneti boljitak za citavu zajednicu i dodao da nema sumnje da će centar u tom pogledu doneti rezultate.

"Bez obzira na to koliko moramo da uradimo da bi poboljšali položaj Roma, naših sugrađana, ovo su konkretni koraci koji su izmerljivi i koji mogu da donesu boljitak svima, posebno deci. Nemam dilemu da će ovaj edukativni centar dati rezultate i da će biti ogledni i ugledni po svemu što u njemu bude rađeno", naveo je Čiplić.

Nosilac projekta edukativnog centra je Udruženje Roma Braničevskog okruga, a pored ambasade Japana, podržali su ga Vlada Srbije i Grad Požarevac.

U centru bi trebalo da se realizuju programi obrazovanja dece i odraslih i pomaže stanovništvu pri zapošljavanju i pribavljanju potrebne dokumentacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: