Zapošljavanje starijih od 45 godina

Kako bi pospešili zapošljavanje starijih građana, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje nude olakšice za poslodavce koji ih angažuju.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2009.

11:24

Default images

U Srbiji stopa nezaposlenosti raste. Objektivno, najteža situacija na tržištu rada je sa nezaposlenima starijim od 45 godina, koji predstavljaju oko 20 odsto od ukupno 762.000 nezaposlenih.

Da bi pospešili zapošljavanje starijih građana, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje osmislili su olakšice za poslodavce koji ih angažuju.

Jednokratnu pomoć od 80.000 dinara i poreske olakšice dobijaju firme koje zaposle osobe starije od 45 godina.

Sevleta Seferaj je posle 20 godina staža u preduzeću “Zmaj” iz Zemuna ostala bez posla.

Kako kaže, taj period je za nju, kao samohranu majku, bio izuzetno težak.

Posle godinu dana, našla je novi posao u firmi “Gardenija” koja se bavi uvozom i distribucijom cveća.

“Smatram da je moj radni doprinos u nekom zenitu, jer ljudi koji su ostali bez posla nisu ostali bez radnih sposobnosti. Nekoj drugoj firmi će trebati 25 do 30 godina da izgradi ovakvog čoveka”, kaže Sevleta Seferaj.

“Ja sam ekonomista. Posle tri meseca, dobila sam šansu da se usavršavam i položila sam ispit za bezbednost i zdravlje na radu, samim tim je firma napravila korak dalje, a i ja kao pojedinac. Izuzetno sam zadovoljna”, priča ona.

U “Gardeniji” sada rade četiri radnice koje su pre nekoliko godina doživele da kao Sevleta ostanu bez posla.

“Radila sam u ‘Zvezdi Zemun’, koja se privatizovala pa smo otišli na biro, a na birou sam bila godinu dana i za to vreme sam se potrudila i našla posao ovde. Nije u mojoj struci, ali meni odgovara, radim kao trgovac”, priča prodavačica Mirjana Stajić.

“Lep je prostor, prija mi sve i drago mi je što mogu da radim. Imam iskustvo. Mi, ‘starija garda’, imamo bogato iskustvo, radne navike i mislim da bi trebalo da imamo prođu”, kaže ona.

“U ovoj firmi sam počela da radim 2007. godine i to na poslovima šefa biodekoracije. Pre svega, mogu profesionalno da se iskažem, to je jedno, a drugo, firma mi je pružila mogućnost, baš zato što me je zaposlila sa starošću preko 50 godina, da svoje profesionalno znanje ovde pokažem u punom svom sadržaju i zančaju za firmu”, priča Miroslava Milić, diplomirana inženjerka pejzažne arhitekture.

Rukovodstvo “Gardenije” veoma je zadovoljno svojim novim radnicama. Kažu da su njihove godine u toj firmi velika prednost. “Zadovoljan sam zato što smo dobili neku prednost u smislu kontakta s klijentima i izvedbe posla, zato što su oni doneli neko iskustvo sa pređašnjeg posla na novi posao i neke prednosti - neće odlaziti na neka porodiljska bolovanja, odsustva su manja nego što to imaju neki mlađi zaposleni i to su osnovne neke prednosti koje imamo”, kaže menadžer kompanije “Gardenija” Srećko Šeretovski.

Sevleti, Mirjani i Miroslavi je u “Gardeniji” pružena šansa da pokažu svoje znanje koje su sticale godinama u nekim drugim firmama.

Ova kompanija svojim novim radnicama pruža mogućnost napredovanja i usavršavanja jer, kako menadžment firme navodi, takvo znanje i iskustvo kod radnika mora da se ceni i neguje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: