"Reakcija": Koliko troši Železnica

Ekipa emisija "Reakcija" istraživala je koliko novca građani Srbije izdvajaju za Železnicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2009.

00:52

Default images

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema završni račun budžeta i njegovu eksternu reviziju. Zbog toga o razmerama nezakonitog trošenja novca može samo da se nagađa. Javna preduzeća najčešće su označavana kao krivci za nekontrolisanu potrošnju novca građana Srbije.

Ekipa "Reakcije" u večerašnjoj emisiji, koja je na programu u 22 sata, istražuje koliko novca građani Srbije izdvajaju za Železnicu i da li je tačno da su samo na projektu popravke 1.000 vagona izgubljene desetine miliona evra.

Jedan od prvih projekata Milanka Šarančića po dolasku na čelo Železnice 2004. bila je popravka 1.000 vagona, koja je počela uz odobrenje resornog ministarstva za kapitalne investicije.

Iako je projekat obećavao oporavak železnice i remontera, prema do sada dostupnoj dokumentaciji, samo Železnica je ovim poslom izgubila skoro 50 miliona evra.

Verica Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije za "Reakciju" kaže da o tome postoje dokazi.

“Jer znamo da od tih 1.000 vagona, koji su u tom poslu veka morali da se urade, urađeno je samo 400 i nešto, a koštalo je kao za svih tih 1.000 vagona. Time je u suštini još više smanjen taj njihov vozni park”, kaže Baraćeva.

Milovan Marković, generalni direktor Železnica Srbije, ne želi da govori o poslu koji je urađen pre njegovog dolaska na čelo ovog javnog preduzeća.

“Ugovor je sklopljen pre četiri godine i ja nemam detaljan uvid u sve elemente tog ugovora. Sve što bih rekao bilo bi potpuno proizvoljno. Ne mogu da dajem ocene te vrste”, kaže on.

Ovaj posao, prema analizi Saveta za borbu protiv korupcije, nije naneo veliku štetu samo Železnici, već i remonterima – “Želvozu” iz Smedereva i “Šinvozu” iz Zrenjanina, koji je zbog ovog posla otišao u stečaj, pa je nekoliko stotina radnika ostalo bez posla i bez akcija.

“Prvo treba reći da je anketni odbor formiran od svih lokalnih stranaka i da smo na osnovu dvomesečnog rada zaključili da je stečaj izrežiran, jer smo imali sijaset činjenica koje su govorile da je vlasnik firme namerno povlačio sva moguća sredstva iz 'Šinvoza' u svoje sestre firme", kaže Branislav Markuš, predsednik Anketnog odbora Skupštine Zrenjanina.

"On je namerno izazvao stečaj, to je naš zaključak, i oslobodio se balasta radnika i akcionara”, tvrdi on.

Među radnicima remontnih firmi, koji su bili samo pioni u ovom poslu, bio je i Slavko Nikolić.

“Gde god se mi pojavimo, mi smo crne ovce. Ispada da smo mi krivi, da su radnici potrošili pare. Pa gde su pare? Gde su pare”, pita Nikolić.

U emisiji “Reakcija” koja je na programu večeras u 10 videćete kako je vrednost posla remonta vagona uvećana za 40 odsto od ugovorene i kako se izgubio trag novcu koji je izlazio iz “Železnica” na ime plaćanja usluga popravke.

Saznaćete i zbog čega o svemu ovome nadležne institucije i danas ćute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: