Pretnja nuklearnim ratom

Severna Koreja upozorila da postoji pretnja od izbijanja nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu i istovremeno saopštila da će ubrzati svoj nuklearni program.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.06.2009.

12:34

Default images

Severna Koreja je saopštila da će ubrzati svoj nuklearni program uprkos najnovijim strožim sankcijama UN protiv nje, prenose mediji u susednoj Južnoj Koreji.

U članku koji je juče izašao u severnokorejskom državnom dnevniku Tongil Sinbo, a prenet je danas u Seulu, tvrdi se da SAD postavljaju veliku količinu nuklearnog naoružanja u Južnoj Koreji i Japanu koje je spremno da bude upotrebljeno protiv Severne Koreje.

Severna Koreja je "potpuno u dometu američkog nuklearnog napada i Korejsko poluostrvo postaje oblast gde su šanse za nuklearni rat najveće na svetu", navodi se u komentaru severnokorejskog lista.

Juče je Ministarstvo inostranih poslova Severne Koreje zapretilo da će povesti rat protiv bilo koje zemlje koja se usudi da zaustavi njene brodove na moru, kao što se nalaže u novim sankcijama UN.

Nije jasno, ocenjuje agencija Ašošiejted pres, da li su te severnokorejske izjave samo retoričke, ali u svakom slučaju predstavljaju udarac međunarodnim naporima da se zaustave njeni nuklearni planovi.

Nove sankcije UN usvojene su u petak da bi kaznile Severnu Koreju zbog nuklearne probe izvedene 25. maja, druge takve probe od 2006. godine. Sve članice Saveta bezbednosti, uključujući i severnokorejske prijatelje Kinu i Rusiju, jednoglasno su se složile da se pooštre sankcije protiv nje.

Sankcije imaju cilj da zaustave dotok novca Severnoj Koreji koji ona koristi da izgradi svoj nedozvoljeni nuklearni program.

Nova rezolucija UN takođe ovlašćuje pretrage severnokorejskih plovila za koje se sumnja da prenose tajno balističko oružje i nuklearni materijal.

Severna Koreja tvrdi da je njen nuklearni program zaštita od SAD koje optužuje da planiraju da sruše njen režim.

Iz Vašingtona, koji ima 28.500 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji, više puta je saopšteno da SAD nemaju takve namere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: