"Na Kosovu nema predstavnika BIA"

Ministar policije Ivica Dačić odbacio je tvrdnje prištinskih medija da su dvojica uhapšenih Srba u Čaglavici pripadnici Bezbednosno - informativne agencije.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.06.2009.

20:44

Default images

"Apsolutno nije tačna vest da su uhapšeni pripadnici naših bezbednosnih struktura. Od 1999. godine, na osnovu Kumanovskog sporazuma, MUP Srbije, a samim tim i bezbednosne službe i vojska nemaju ni jednog pripadnika na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

"Ovde je očigledno reč o jednoj politički motivisanoj akciji, koja treba da parira, pod znacima navoda, onome o čemu je već više puta govoreno, ne samo od strane srpskog Tužilaštva za ratne zličine, već i od Euleksa, pa čak se pominjalo i u Hagu, a to je trgovina organima Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

On je negirao i tvrdnje da su o tom slučaju kosovske službe obavestile MUP, jer, kako je objasnio, srpska policija nema nikakve kontakte sa kosovskom.

"U razgovorima sa predstavnicima Euleksa govorio sam da bi, ukoliko žele da normalizuju stanje na Kosovu i Metohiji, bilo dobro da se mi tamo vratimo zato što bismo im pomogli", rekao je Dačić.

On je dodao da su o svemu tome danas u Briselu srpski predstavnici govorili odvojeno s predstavnicima Evropske komisije, o nekim radnim aranžmanima sa UNMIK-om i Euleksom, kako bismo razmenom informacija i policijskom saradnjom sprečavali kriminal i terorizam", kazao je ministar Dačić.

Vekarić: Pokušaj diskreditovanja istrage

Portparol Tužilaštva za ratne zloèine Bruno Vekariæ (Fonet, arhiva)
Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da se u slučaju hapšenja trojice Srba u okolini Čaglavice radi o pokušaju diskreditovanja istrage o trgovini organima Srba na Kosovu i Metohiji tokom rata.

Vekarić je ocenio da je to pokušaj diskreditacije jedne ozbiljne istrage o predmetu koji je došao do međunarodnih institucija i da se time udaljava od "pravde za žrtve".

On je naveo i da srpsko Tužilaštvo pokušava da reši taj veoma važan predmet na način koji nije u suprotnosti s međunarodnim normama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: