Gros: Dogovorena mapa puta

Izvestilac Parlamentarne skupštine SE Andreas Gros ocenio je da bi Srbija mogla da za dve godine ispuni preostale obaveze preuzete članstvom u toj organizaciji.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

19:43

Default images

Gros je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem rekao da je dogovorena "mapa puta" koju treba da detaljno razrade srpske vlasti.

"Mislimo da je Srbija sposobna da za dve godine ostvari 'mapu puta', kao i finalizaciju saradnje sa Haškim tribunalom u svim tačkama, i da možemo da završimo monitoring proces i počnemo postmonitoring proces, što je u interesu evropske integracije Srbije", rekao je Gros.

Govoreći o poslaničkim mandatima, Gros je rekao da su poslanici slobodni da izađu iz neke grupe ali da onda ne bi trebalo da se priključe nekoj drugoj grupi.

"Kada ljudi biraju stranku, biraju i sastav parlamenta i taj sastav ne bi trebalo da se menja izmedju izbora", rekao je on.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, Gros je rekao da Srbija ne bi trebalo da se oseća nepoželjnom u Evropi i da Evropa treba da konkretnim merama pomogne srpskim građanima, posebno mladima.

Gros je prethodno razgovarao sa šefom srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Dragoljubom Mićunovićem.

Komitet ministara SE je nedavno odlučio da Srbija pređe u režim "ciljanog monitoringa" čime je zvanično završen period generalnog monitoringa zemlje, koji je počeo nakon prijema zemlje u SE, polovinom 2003. godine.

Taj "ciljani monitoring" predstavlja praćenje određenih oblasti,između ostalih pravosuđa, korupcije i položaja manjina.

U Beogradu je pre nekoliko dana boravio i izvestilac Parlamentarne skupštine SE za Kosovo Bjorn fon Sidov koji je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o zaštiti ljudskih prava na Kosovu i pravima nacionalnih manjina u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: