Srbija: 2500 požara u pet meseci

Samo u prvih pet meseci ove godine u Srbiji je izbilo 2500 požara u kojima je život izgubilo 36 osoba.U trećini slučajeva uzrok požara je nemar i nepažnja.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

19:08

Default images

Zoran Đorđević, vatrogasac je 11 godina. Prve dane na poslu dobro pamti. „Imali smo nekakav kurs, kurs nije ni počeo, počelo je bombarodvanje i onda smo sa sa ostalim starijim kolegama radili kojekave stvari, učili uz njih", kazao je on.

"Dolazim da radim ne znam šta me čeka, vidim umrlice, pitam kako je šta je, kažu to su kolege koje su poginule u požaru. Posle jednaest godina, ne mozeš da kažeš sve jedno ti je, ali trudiš se da razmišljaš o nekim stvarima, ti si opet ovde da pomogneš nekom, da uradiš svoj posao, kaže Zoran Đorđević komandir vatrogasne brigade Beograd.

Ljudska nepažnja uzrok je požara u čak 80 odsto slučejeva.

Poslednji primer je prošlonedeljni požar u beogradskom naselju Voždovac u kome su nastradali brat i sestra.

Ovaj požar mogao je da se završi bez žrrtava da nije preovladala panika i da su vatrogasci pozvani na vreme.

„Mi to stalno apelujemo na televiziji, da se ne izlazi u hodnik, jer mi smo u Beogradu za 7 min najkasnije stižemo. Najbolje je da ostanu u stanu, da stave peškir na vrata, da izađu na tereasu i sačekaju vatrogasce, rekoa je vatrogasac Dragan Stefanović.

Ukoliko veštačenje potvrdi da je požar izazvan nepažnjom - protiv komšinice koja je ostavila upaljenu grejalicu i kandilo biće podneta krivična prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: