Plan za pomoć Romima

Deset vojvođanskih gradova i opština izradilo je akcione planove za poboljšanje uslova za obrazovanje Roma, saopšteno je u Novom Sadu.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

16:39

Default images

Tim planovima se predviđa "permanentno motivisanje roditelja romske dece da im se deca obrazuju", kao i uključivanje romske dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, uvođenje romskih asistenata u škole i dopunski rad sa decom.

Planirano je i stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata. Planovi za poboljšanje uslova za školovanje Roma su napravljeni u Novom Sadu i Novoj Crnji, kao i u opštinama Apatin, Beočin, Senta, Opovo, Bač, Sečanj, Titel i Zrenjanin.

Pokrajinska sekretarka za obrazovanje Svetlana Vujović rekla je danas na konferenciji za novinare da 61,9 odsto Roma nema završenu osnovnu školu, dok samo 7,8 odsto Roma ima srednju školu, a svega 0,3 odsto njih ima višu školu ili fakultet.

"Prema popisu iz 2002. samo 3,9 odsto dece iz romskih naselja bilo je uključeno u predškolski program, što je, prema podacima UNICEF-a do danas povećano povećano na pet odsto, ali je i dalje nedovoljno", rekla je Svetlana Vujović.

Dodala je i da je u proteklih pet godina povećan broj učenika romske nacionalnosti u srednjim školama i na fakultetima.

"Osim broja učenika u srednjim školama, povećao se i broj upisanih studenata primenom afirmativnih mera, tako da je ove godine upisano njih 80, a oko 200 romskih studenata studira na Univerzitetu u Novom Sadu", rekla je Vujovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: