Slovenija: Zabrane za Kosovare

Slovenačka vlada je odobrila zabranu izdavanja dozvola za rad predstavnika preduzeća sa Kosova i drastično smanjila kvotu dozvola za rad državljanima Kosova.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

09:27

Default images

Zbog porasta nezaposlenosti u Sloveniji, ali i upozorenja o zloupotrebama njenih zakona o zapošljavanju, koje Slovenija dobija od drugih država članica EU, slovenačka vlada je odlučila da odobri zabranu izdavanja novih dozvola za rad predstavnicima mikro i malih preduzeća sa Kosova.

Slovenija je, naime, upozorena da brojni državljani trećih država, pomoću slovenačkih dozvola za prebivalište, ulaze u druge države EU i tamo u većini slučajeva rade na crno.

Pored toga, u Sloveniji je porastao i broj preduzeća koja osnivaju državljani Kosova, kao i broj njihovih zastupnika, dok je broj preduzeća iz ostalih delova bivše Jugoslavije smanjen.

Zbog toga je slovenačka vlada odlučila da ne smanjuje ukupnu kvotu za radne dozvole, ali da predloži parlamentu uvođenje ograničenja i zabrana.

Među njima je i predlog da se zabrani izdavanje dozvola za predstavnike i većinske vlasnike mikro i malih preduzeća koji su državljani Kosova i koji nemaju dozvolu za prebivalište u Sloveniji.

Razlog za ovu zabranu je, kako saopštava slovenačka vlada, zloupotreba radnih i dozvola za rad dobijenih u Sloveniji za odlazak u druge države šengenske zone, nakon čega vlasnici tih kosovskih preduzeća ista prodaju i postupak ponavljaju.

Na te zloupotrebe su Sloveniju posebno upozorile Nemačka, Austrija, Francuska i Švajcarska, u koje dolazi najviše državljana Kosova koji su zloupotrebili slovenačke dozvole.

Zbog toga slovenačka vlada namerava da ovaj problem reši sistemski, pomoću zakona koji će predložiti parlamentu i kojim će pooštriti uslove za osnivanje preduzeća od državljana trećih država.

Pored toga je slovenačka vlada odlučila da predloži da se zadrži kvota od 24.000 radnih dozvola za strance, u okviru koje je 11.000 dozvola za zapošljavanje.

Od te kvote je ostalo neiskorišćenih oko 1.500 dozvola, od kojih vlada namerava da državama bivše Jugoslavije nameni 95 odsto, svim osim Kosovu, koje će sa trećim državama moći da podeli samo preostalih pet odsto.

Slovenačka vlada je ovako malu kvotu državljanima Kosova namenila zato jer i iz te oblasti dobija brojne depeše iz Nemačke i Švajcarske, sa upozorenjima da državljani Kosova u tim državama zloupotrebljavaju slovenačke dozvole za rad i zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: