Srbija bez viza od 1. januara 2010?

Evropska komisija predložiće da se vizni režim za Srbiju ukine od 1. januara, saopšteno je posle sastanka predstavnika Srbije i Evropske komisije u Briselu.

Izvor: B92

Petak, 12.06.2009.

09:22

Default images

Srbija je ispunila gotovo sve kriterijume iz “mape puta” za liberalizaciju viznog režima, a namera vodećih zvaničnika Evropske unije za pitanja proširenja je da do kraja sledećeg meseca Evropska komisija predloži ukidanje viza. To su za B92 izjavili predstavnici Vlade Srbije posle sastanka sa komesarima EU Žakom Baroom i Olijem Renom.

Razgovorima u Briselu završena je druga faza razgovora o viznoj liberalizaciji. Na sastanku sa zvaničnicima Unije predstavljen je izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti “mape puta”, izjavila je za B92 šefica Vladine kancelarije za pridruživanje Milica Delević.

“Komisija je zadovoljna postignutim rezultatima, zadovoljna je učinkom celokupne srpske administracije. To je zaista bio veliki zadatak za sve nas”, navodi Delevićeva.

“I ono što mi je drago da mogu da kažem da na osnovu tih sadašnjih rezultata, i na osnovu stavova zemalja članica sa kojima konsultacije još uvek traju, da je namera i komesara Baroa, i komesara Rena, da komisija uputi Savetu Evropske unije predlog do kraja jula koji bi omogučio ukidanje viznog režima za građane Sebije od početka sledeće godine”, najavljue ona.

U razgovorima je učestvovao i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. On kaže da tokom ovog sastanka nije bilo reči o problemima koji se vezuju za izdavanje putnih isprava kosovskim Albancima.

“Na sastanku je pričano o opštoj ispunjenosti svih kriterijuma. Nije se pojedinačno odnosilo niti na jedan problem. Ono što je važno istaći jeste da će Evropska komisija da nastavi da radi, zajedno sa Vladom Republike Srbije, monitoring implementacije samih zakona jer ovi zakoni su pre svega dobri za Republiku Srbiju, nisu isključivo i blisko vezani za ukidanje viza”, navodi on.

“Ono što je važno da jeste jasna konstatacija da jesmo ispunili sve obaveze iz ‘mape puta’ i da možemo zaista da očekujemo da Srbija se nađe na beloj šengenskoj listi posle 20 godina, to jest 1. januara 2010.”, kaže Homen.

Šef biroa MUP-a Srbije za međunarodnu saradnju i evropske integracije Dražen Maravić kaže da je u Briselu tema bila i bezbednost dokumenata.

On kaže da su zvaničnici Unije zadovoljni kvalitetom novih biometrijskih pasoša koje izdaje MUP Srbije.

“U tom smislu je konstatovano da naš kvalitet putne isprave apsolutno zadovoljava sve najsavremenije standarde, kako u pogledu kvaliteta izrade, tako i u procesu njegove distribucije – primanja zahteva i uručivanja pasoša građanima”, kaže Maravić.

“Konstatovano je da u potpunosti pasoš Srbije ispunjava sve potrebne kriterijume. O tome, čak, nije ni bilo posebno reči, jer sa tim se počelo – sa konstatacijom da smo u tom domenu ispunili uslove”, navodi on.

Izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti kriterijuma iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za Srbiju podrazumeva ocenu 42 kriterijuma.

Odnosi se na napredak Srbije u oblasti bezbednosti dokumenata, kontrole ilegalnih migracija uključujući i readmisiju, javnog reda i bezbednosti, spoljnih odnosa i osnovnih prava.

Na osnovu ovog izveštaja Evropska komisija trebalo bi da u narednom periodu donese predlog odluke o liberalizaciji viznog režima za našu zemlju.

Đelić: Fantastična i pozitivna vest

Potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić ocenio je današnju najavu da će Evropska komisija do kraja jula uputiti Savetu EU predlog da se ukine vizni režim sa Srbijom kao "fantastičnu i pozitivnu" vest za sve građane.

"Mi smo danas napravili još jedan veliki korak ka belom šengenu. To je proces koji smo pokrenuli pre skoro dve godine i sada vidimo da smo veoma blizu srećnom završetku tog procesa", izjavio je Đelić agenciji Tanjug.

Vicepremijer Đelić je najavio da će u ponedeljak prisustvovati Savetu ministara spoljnih poslova EU i očekuje da će tom prilikom biti iznet i stav o viznoj liberalizaciji sa Srbijom.

Dačić: Bez euforije

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najava Evropske komisije da će do kraja jula uputiti Savetu Evropske unije predlog da se vizni režim za Srbiju ukine od 1. januara 2010. godine, pozitivna, ali da je to samo prvi korak ka stavljanju Srbije na "belu šengen" listu.

"Ovo je veoma dobra i pozitivna vest. Ne treba prelaziti previše u euforiju. Ovo je prelazno vreme u jednoj trci na 800 metara, a to znači da smo mi dobili zadatke po mapi puta", rekao je Dačić.

Dačić je objasnio da je današnja vest iz Brisela "jedna konstatacija da smo mi ispunili sve uslove da se otpočne procedura da Evropska komisija da predlog da Srbija od 1. januara sledeće godine bude na beloj šengen listi".

On je naveo da će Komisija, međutim, istovremeno Srbiji uputiti šta još treba da uradi, podsećajući da su pod viznom liberalizacijom četiri bloka pitanja - bezbednost dokumenata, pašosi i lične karte, granice i emigracije, organizovani kriminal i korupcija i ljudska prava i slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: