Prva elektronska sednica Vlade

Vlada Srbije održala je svoju prvu elektronsku sednicu, koju je premijer Mirko Cvetković ocenio kao istorijsku.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2009.

00:27

Default images

Cvetković je ocenio da će današnja sednica Vlade Srbije biti zapamćena, ne samo kao prva sednica koja se održava u elektronskom obliku, već i kao sednica koja će Srbiji omogućiti da se nađe u redu zemalja koje već dugo funkcionišu na taj način.

Cvetković je, u delu sednice koji je bio otvoren za medije, rekao da će elektronske sednice Vladi Srbije, pored toga što će svrstati toga Srbiju u "elektronsku familiju zemlja", doneti i velike uštede u papiru i vremenu.

Cvetković je rekao i da će se elektronski sistem koristiti ne samo za održavanje sednica Vlade, već i za celokupno funkcionisanje i rad vladinih odbora i spremanja dokumentacije.

Ministri su u demonstrirali rad elektronskog sistema usvajanjem tri tačke dnevnog reda.

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić za B92 kaže da je prvi rezultat uvođenja elektronskog sistema je ušteda, jer će na papirima ubuduće biti samo poverljiva dokumenta, kaže Jasna Matić.

“To je prvi rezultat koji ova sama operacija, odnosno, ovaj sam projekat ima, i to je zaista mnogo veća ušteda nego što smo mi prvobitno očekivali, budući da se za svaku sednicu Vlade štampale velike količine papira, što je iziskivalo i veliku potrošnju tonera, tako da se ceo projekat isplati za oko godinu dana, kada se na to dodaju i troškovi održavanja aparata za kopiranje”, kaže Matićeva.

“Ceo princip elektronske vlade, u stvari treba da doprinese efikasnijoj državnoj upravi, smanjenju troškova generalno, smanjenju vremena za različite operacije koje država treba da izvodi u svojim odnosima, kako unutar državnih organa, tako i prema građanima i privredi”, rekla je ona.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, koje je i pokrenulo projekat elektronske vlade, sprovelo je i obuku ministara za taj projekat.

“Ovaj projekat imao je jednu obimnu fazu pripreme svih onih koji učestvuju, kako ministara, tako i državnih sekretara”, kazala je Jasna Matić.

“Svi ministri su se odazvali tom pozivu i posle jedne kratke obuke od oko pola sata, svi su zaista savladali sistem”, rekla je ona.

“Ja bih posebno pohvalila ministra Sulejmana Ugljanina, kao i potpredsednika Krkobabića, koji nisu imali prethodno iskustvo u korišćenju računara, po sopstvenom priznanju, ali koji su zaista uložili dodatni trud kako bi savadali i pristigli mlađe kolege, koji su već imali iskustvo u korišćenju računara”, zaključila je Matićeva.

Inače, elektronski način obrade dokumenata i glasanja kasnije će se primenjivati i u drugim oblastima javnog života.

Sistem elektronske uprave već je zaživeo u Agenciji za privredne registre, gde je uveden jednošalterski sistem i po skraćenom postupku se može registrovati preduzeće za svega jedan dan, a predviđeno je i uvođenje eletronskih kartona građana u domovima zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: